Paven innsettes tirsdag den 19. mars

Vatikanet, 15.3.2013 (KI/KAP) – Den høytidelige innsettelsen av pave Frans i hans nye embete skjer tirsdag den 19. mars, høytiden for den hellige Josef, skytshelgen for Kirken. Dette opplyste Vatikanets talsmann p. Federico Lombardi SJ på en pressekonferanse i Vatikanet fredag. Messen på Petersplassen begynner klokken 9.30. Byen Roma innstiller seg på rundt en million deltakere, fortalte byprefekt Giuseppe Pecoraro. Vatikanet sender ikke uten noen offisielle innbydelser og avviser heller ingen, noe som er gjeldende praksis.

Pave Frans har ennå ikke bestemt noe om skjebnen til sine nærmeste medarbeidere, som gikk av da sedisvakansen inntrådte. Pave Benedikt gjensatte alle midlertidig i sine embeter og skiftet dem deretter langsomt ut. Pave Frans har heller ikke bestemt noe om sitt våpen, motto og privatsekretær. Den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) hadde mottoet Totus tuus («Helt Din»), mens Benedikt XVI (2005-13) beholdt sitt motto fra sin tid som erkebiskop av München und Freising, Cooperatores veritatis («Sannhetens medarbeidere», 3.Joh 8). Paven vil fredag eller lørdag møte pave emeritus Benedikt.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)