Oppdatert: Feiringen av tusenårsminnet for Olav den Helliges omvendelse i Rouen

null
Katedralen i Rouen.
Foto: Wikimedia Commons

Programmet for feiringen i Rouen førstkommende oktober er nå klart.

2014 marker 1000-årsjubileet for Olav den Helliges omvendelse og dåp i den franske byen Rouen. Det vil være et mangfold av arrangementer, følgende er av særlig interesse for norske pilegrimer.

Onsdag 15.10

Olavsoratoriet 2014 – Olav den Helliges dåp, première i Rouen-katedralen kl. 20.00 med nærmere 200 franske og norske sangere og musikere. (OBS: førpremiere i Stavanger konserthus den 17. september. Se olav-2014.no for detaljer) Olavsoratoriet fremføres også i Paris fredag 17.oktober kl. 20.30 i basilikaen Sainte Clotilde Paris.

Torsdag 16.10

Festdagen for Olav den Helliges dåp. Norsk/fransk katolsk messe i Mariakapellet i katedralen i Rouen, øst for høykoret klokken 16.

Fredag 17.10

Kl. 20.00

REX OLAVUS. Offisiell konsert i katedralen i Rouen, med TrondheimSolistene og Schola Sanctae Sunnivae. Et utvalg fra Håkon Gullvågs maleriserie "Den bibelske syklus" som består av 13 malerier og triptyker,
er utstilt i Rouen-katedralen i forbindelse med jubileet. Utstillingen ble første gang vist i Nidarosdomen i 2005. Håkon Gullvåg og TrondheimSolistene har et nært samarbeid og de har samkjørt utstillingen og sine
konserter - blant annet i St. Magnus Cathedral på Orknøyene, Augusta Victoria Church på Oljeberget i Jerusalem og i Stiklestad kirke.

Hele samlingen vil være utstilt i klosterkirken Saint  Ouen etter den 25.10 og ut året. Utstillingen er tilrettelagt i samarbeid med Institutt for kultur i bispedømmet Rouen.

Lørdag 18.10

Kl. 10.30-12.30

Miniseminar, åpent for alle:

* P. Egil Mogstad: «Olavs dåp i Rouen - den norske forhistorien. Våre veier til Europa og kristentroen» .    

* Riksantikvar Jørn Holme    

* Professor emeritus Jean Renaud; «Vikingenes Normandie på Olav Haraldssons tid»

* Steinar Bjerkestrand , NDR   

* Berit Lånke, Nasjonalt Pilegrimssenter                     

Enkel servering!          

Kl. 18.00

Offisiell fransk/ norsk/ katolsk/ luthersk økumenisk gudstjeneste i katedralen i Rouen , med Mgr. Jean Ch. Descubes, erkebiskop i Rouen og primas av Normandie, Helga Haugland Byfuglien, preses i bispemøtet i Den norske kirke, Tor Singsaas,
biskop i Nidaros, Mgr. Bernt I. Eidsvig Can.Reg., biskop i Oslo og Apostolisk administrator av Trondheim stift.
LUX ILLUXIT av H. Ødegaard, ved katedralens "Maîtrise" og "les Choeurs St. Evode.»

Schola Sanctae Sunnivae.

Avduking av minneplakett.

Søndag 19. 10

Kl. 15.30

Offisiell fransk/norsk katolsk pontifikalmesse ved msgr. J.Ch. Descubes, erkebiskop av Rouen og primas av Normandie, msgr. Bernt I. Eidsvig Can.Reg, biskop i Oslo og Apostolisk administrator av Trondheim stift. 

Overrekkelse av Olavsrelikvie til katedralen i Rouen

HJERTELIG VELKOMMEN TIL 1000-ÅRSFEIRING I ROUEN!


OBS:
Den årlige valfarten til Roma gjennomføres som vanlig. Biskop Eidsvig feirer messe i San Carlo al Corso den 16. oktober.

***

Andre arrangementer, konserter og utstillinger som kan være av interesse

Fredag 17. oktober:                                                                                                                                           
Et utvalg fra Håkon Gullvågs malerieserie "Den bibelske  syklus", som består av 13 malerier og triptyker, er utstilt i Rouenkatedralen i forbindelse med jubileet. Hele samlingen vil deretter være utstilt i klosterkirken Saint Ouen etter den 25.10 og ut året.                                                                                                                                        

Utstillingen er tilrettelagt i samarbeid med Institutt for kultur i bispedømmet Rouen.

Generelt:

* Museene i Rouen

* Bayeux, hvor man kan se det berømte teppet som skildrer historien om arvestriden til Englands trone mellom hertug Vilhelm av Normandie og den engelske jarlen Harald Godwinson i slaget ved Hastings år 1066, og Vilhelms overtakelse av tronen – sett med seierherrens øyne.

* Klosterøya Le Mont Saint Michel i regionen Basse-Normandie.