Biskoper protesterer mot sikkerhetsmur i Cremisan-dalen

SikkerhetsmurEn delegasjon katolske biskoper fra Europa og USA fordømmer Israels oppføring av en sikkerhetsmur i Cremisan-dalen ved Betlehem.

Cremisan-dalen er et jordbruksområde nær Betlehem, mest kjent for blant annet oliven, frukt og druer som brukes i den lokale vinproduksjonen. Området huser også et salesianerkloster og skole.

De katolske biskopene var før jul på en rundreise i området, og besøkte den kristne byen Beit Jalla, hvor familiene står i fare for å miste sitt levebrød dersom muren blir en realitet.

Biskopene i koordinasjonsgruppen for Det hellige land, inkludert biskop Peter Bürcher av Reykjavik som representant for Den nordiske bispekonferanse, publiserte den 28. januar følgende appell.

Som biskopper i koordinationsgruppen for Det hellige Land ønsker vi, at retfærdigheden sker fyldest i Cremisan-dalen. Den israelske stats planer om at opføre en sikkerhedsmur på jord, der tilhører 58 kristne familier, bør opgives. Under vort seneste besøg i det Hellige Land mødtes vi med familierne fra byen Beit Jala og hørte deres bekymringer og smerte over udsigten til at skulle miste deres jord og levebrød i forbindelse med opførelsen af den planlagte sikkerhedsmur, som vil ødelægge deres vinmarker, olivenlunde og frugtplantager og adskille dem fra deres jord.

Vi anerkender staten Israels ret til sikkerhed og sikre grænser. Men den planlagte rute for sikkerhedsmuren afviger markant fra den grønne linje, den internationalt anerkendte våbentilstandslinje, der adskiller Israel og de områder, som blev erobret under seksdagskrigen i 1967. Mere end tre fjerdedele af murens planlagte rute ligger udenfor den grønne linje og er ifølge en udtalelse fra Den internationale Domstol ulovlig og samtidig en klar overtrædelse af Genève-konventionen og Menneskerettighedserklæringerne.

Vi opfordrer vore regeringer til at tilskynde Israel til at efterleve international lov. Og især at Israel respekterer disse familiers levebrød og at beskytte folk i Beit Jala-området (i Betlehem) mod yderligere ekspropriation af deres jord og hjem. Der er tale om en presserende sag, idet Israels Højesteret begynder høringen om opførelsen af en sikkerhedsmur i Cremisan-dalen og familiernes appel om at beskytte deres jord den 29. januar.

Som vi gentagne gange har ytret det, er det vor dybeste bekymring, at den planlagte sikkerhedsmur mere drejer sig om at konsolidere bosættelsesområderne og permanent at afskære Betlehem fra Jerusalem. Denne pågældende plan er et spejlbillede på den tragiske situation i Det hellige Land, som ansporer til vrede og mistillid, hvilket gør muligheden for at finde frem til en meget tiltrængt løsning mindre sandsynlig.

Vore bønner er med folket i Beit Jaja i deres stræben efter retfærdighed. Vi beder også for alle, der søger efter en retfærdig fred i Det hellige Land.

Biskopene i koordinasjonsgruppen for Det hellige Land,

Erkebiskop Stephen Brislin, Sør-Afrika

Biskop Peter Bürcher, Den nordiske Bispekonferanse

Biskop William Crean, Irland

Biskop Michel Dubost, Frankrike

Erkebiskop Paul-Andre Durocher, Canada

Erkebiskop Patrick Kelly, England og Wales

Biskop William Kenney, England og Wales

Biskop Declan Lang, England og Wales

Biskop Denis Nulty, Irland

Biskop Richard Pates, USA

Biskop Thomas Renz, Tyskland

Biskop Janusz Stepnowski, Polen

Erkebiskop Joan Enric Vives, Spanien