Vatikanet: Utnevnelser i det nye Økonomirådet

Pave Frans har utnevnt 15 medlemmer av Økonomirådet, ett nytt organ som ble opprettet i Frans' nylige motu proprio Fidelis et Dispensator Prudens.

Økonomirådet er ifølge dokumentet satt til å «føre tilsyn med den økonomiske forvaltning, de administrative og finansielle aktiviteter til Den romerske kuries dikasterier, samt institusjonene forbundet med Den hellige stol og Vatikanstaten».

Pave Frans har utnevnt kardinal Reinhard Marx av München und Freising som gruppens koordinator. Tyskeren er en av åtte kardinaler i G8 - Kardinalkommisjonen som bistår paven i arbeidet med reorganisering av den romerske kurien.

Andre medlemmer i Økonomirådet er som følger: Kardinal Daniel DiNardo ov Galveston-Houston; kardinal Wilfrid Fox Napier av Durban, Sør-Afrika; kardinal Norberto Rivera Carrera av Mexico City; kardinal Juan Luis Cipriani Thorne av Lima; kardinal Jean-Pierre Ricard av Bordeaux, Frankrike; kardinal John Tong Hon av Hong Kong; og kardinal Agostino Vallini, generalvikar av Roma. De seks sistnevnte var tidligere del av en gruppe på 15 kardinaler som overvåket Den hellige stols økonomiske anliggender, som nå er nedlagt.

Det nye økonomirådet har også syv legmedlemmer: Joseph F.X. Zahra, tidligere direktør i Maltas sentralbank; Jean-Baptiste de Franssu, tidligere president i European Fund and Asset Management Association; John F. Kyle, tidligere visepresident i canadiske Imperial Oil Limited; Enrique Llano Cueto, økonom fra universitetet i Madrid; Jochen Messemer, tidligere partner i McKinsey & Company og styreformann i Ergo International Ltd; George Yeo, tidligere finansminister i Singapore.

Rådet vil møtes regelmessig for å behandle retningslinjer og rutiner, og for å analysere rapporter som angår Den hellige stols økonomisk-administrative virksomheter. Dette gjøres i samarbeid med det nyopprettede Økonomisekretariatet, som har myndighet over alle økonomiske og administrative aktiviteter innen Den hellige stol og Vatikanstaten. Prefekt for Økonomisekretariatet er den australske kardinal George Pell, mens msgr. Alfred Xuereb er sekretariatets generalsekretær.

Direktøren for Vatikanets pressekontor, fr. Federico Lombardi, sier i en uttalelse at «forholdet mellom Rådet og Sekretariatet defineres av statuttene, og Rådet må uansett forstås som et eget organ med separat mandat til retningsgivende avgjørelser, ikke kun et rådgivende organ til Økonomisekretariatet».

Via CWN