Jihadistene i ISIS kontrollerer Mosul, kristne flykter

Den islamistiske gruppen ISIS tok tirsdag kontroll over Iraks nest største by Mosul.

Etter fire dagers harde kamper i og rundt Mosul måtte irakiske regjeringssoldater til slutt kapitulere, på tross av sitt overlegne antall.

Ifølge Den internasjonale flyktningorganisasjonen IOM har 500 000 mennesker allerede flyktet fra byen.

Mosul er sunnidominert, men har lenge hatt flere store minoriteter, inkludert kurdere og assyriske kristne. Etter den USA-ledede invasjonen i 2003 har byens kristne blitt mer enn halvert, i kjølvannet av flere angrep på kirker, drap og kidnappinger.

Den kaldeiske erkebiskopen av Mosul, Emil Shamon Nona (se intervju i video til høyre), og alle byens prester skal ifølge Fides ha klart å flykte til de nærliggende landsbyene Kramles og Tilkif. Ifølge organisasjonen Åpne Dører skal 1000 kristne familier ha flyktet siden mandag. 200 familier, mange kristne, har søkt tilflukt i det over 1600 år gamle klosteret Mar Mattai, 35 kilometer nordøst fra Mosul.

Nasjonal enhet. Den kaldeiske patriarken av Antiokia, Louis Raphael I Sako, befinner seg for tiden i Canada, og sendte onsdag ut en appell om nasjonal enhet.

– Vi mener at den beste løsningen på alle disse problemene er opprettelsen av en regjering basert på nasjonal enhet, for med dette å kunne styrke statens kontroll slik at den blir istand til å beskytte landet, dets borgere og opprettholde den nasjonale enhet, skriver patriarken.

ISIS kontrollerer nå sammenhengende nordlige områder i Syria og Irak. Gruppen – hvis hovedmål å opprette et islamsk kalifat i Irak og Syria – befinner seg i skrivende stund ca. 250 kilometer unna hovedstaden Baghdad. Spørsmålet nå er om den irakiske statsminister Nouri al-Maliki klarer å mobilisere nok styrker til å gjenerobre Iraks nest største by.