Italia: Kardinal Caffarra (79) død

Roma, 6.9.2017 (KI/KAP) – Kardinal Carlo Caffarra, erkebiskop emeritus av Bologna (2003–15), døde onsdag den 6. september 2017 i en alder av 79 år. Caffarra har i det siste vakt mest oppsikt som kritiker av pave Frans’ postsynodale skriv Amoris lætitia. Han var ved siden av nylig avdøde kardinal Joachim Meisner samt kardinalene Raymond Leo Burke og Walter Brandmüller en av underskriverne av det åpne brevet til pave Frans som uttrykte tvil (dubia) til pavens skriv og kritiserte at det inneholdt tvetydigheter i spørsmål om behandlingen av gjengifte skilte. Caffarra ble regnet som ekspert på teologiske spørsmål om ekteskap og familie.

Carlo Caffarra ble født den 1. juni 1938 i Samboseto di Busseto i provinsen Parma og bispedømmet Fidenza i regionen Emilia-Romagna i Nord-Italia og ble presteviet i 1961. Etter å ha tatt doktorgraden i kirkerett ved det pavelige universitetet Gregoriana i Roma, spesialiserte han seg videre i moralteologi. Etter hjemkomsten til Fidenza i 1965 underviste han i moralteologi ved seminarene i Fidenza og Parma. I 1974 utnevnte den salige pave Paul VI (1963-78) til medlem av Den internasjonale teologiske kommisjon, og i 1981 utnevnte den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) ham til president for Det pavelige instituttet «Johannes Paul II for studier om ekteskap og familie» ved Lateranuniversitetet.

I 1995 ble Caffarra utnevnt av pave Johannes Paul II til erkebiskop av Ferrara-Comacchio, og i desember 2003 utnevnte samme pave ham til erkebiskop av Bologna. Pave Benedikt XVI (2005-13) kreerte Caffarra til kardinal i 2006. I 2015 innvilget pave Frans hans avskjedssøknad som erkebiskop av Bologna av aldersgrunner, 77 år gammel, og utnevnte Matteo Zuppi til hans etterfølger.

Etter kardinal Caraffas død teller kardinalkollegiet 221 medlemmer, hvorav 120 under åtti år har stemmerett ved pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)