Kjent tysk regissør med film om pave Frans

 

Se filmtraileren

 

Den store tyske filmregissøren Wim Wenders har nettopp ferdigstilt storslått film om pave Frans. 

 

– Aldri i min villeste fantasi hadde jeg trodd at jeg skulle få lage film om pave Frans, sa regissør Wim Wenders da han presenterte sin siste film. Filmen presenterer pavens ideer og budskap, tar opp de reformer han mener er nødvendig samt stiller paven spørsmål om de store globale problemene vi som menneskehet står overfor. 

 

Den første til mangt

13. mars 2013 ble erkebiskopen av Buenos Aires, kardinal Jorge Mario Bergoglio, valgt til den katolske kirkens 266. pave. Han er den første paven fra det amerikanske kontinent; den første paven fra den sydlige halvkule; den første jesuitt til å bestige den romerske bispestol, men først og fremst den første paven som velger navnet Frans, etter den hellige Frans av  Assisi (1181 – 1226), én av kirkens mest avholdte helgener. 

"Pope Francis. A man of his word." (Pave Frans, en mann av sitt ord") er skrevet og regissert av den Oscar-nominerte regissøren Wim Wenders, og skal være mer enn en dokumentar om pavens liv; filmen er først og fremst tenkt som en personlig reise sammen med pave Frans:

– Utgangspunktet for prosjektet er viljen til å skape en film sammen med pave Frans snarere enn å lage en film om pave Frans, sier Mgr. Dario Edoardo Viganò, prefekt for Kommunikasjonssekretariatet ved Den Hellige Stol. I denne sjeldne samproduksjonen med Vatikanet, er pavens ideer og budskap det sentrale fokuspunkt. Dokumentaren skal beskrive pavens reformarbeid og formidle hans tanker om menneskehetens globale utfordringer: sosial rettferdighet, økologi, skjev fordeling av økonomiske midler, materialisme og familiens oppgaver og rolle i det moderne samfunn.  

 

Ansikt til ansikt med paven

I filmen anvender Wenders en teknikk som skaper dialog mellom paven og tilskueren, ansikt til ansikt. Etter å ha filmet spørsmål fra mennesker i ulike situasjoner og faser av livet, konfronteres pave Frans med disse henvendelsene fra bønder og arbeidere, flyktninger, barn og eldre, innsatte i fengsler, beboere i slumkvartaler og flyktningeleirer. Alle disse stemmene og ansiktene representerer et tverrsnitt av verdens befolkning som i filmen forenes i dialog med pave Frans. 

 

Pavens reiser og møter

Denne symfonien av spørsmål er filmens skjelett. Wenders tar oss også med på pavens mange reiser verden over – til hans tale i FN, til den amerikanske kongressen, til hans møte med gråtende mennesker som er samlet på Ground Zero i New York og til Yad Vashem, Israels offisielle minnesmerke for jødene som ble drept under holocaust. Vi treffer paven når han samtaler med fengselsinnsatte og mennesker på flukt over Middelhavet. Vi ser ham reise til Det hellige land, til Afrika, Syd-Amerika og Asia. 

 
Lever som han lærer 

Gjennom hele filmen formidler pave Frans sitt syn på Kirken og hans dypfølte uro for de fattige, hans engasjement for miljøproblemene i verden og den sosiale urettferdigheten som rammer så mange. Han oppfordrer til dialog mellom ulike religioner. I filmen vises også sitater fra den hellige Frans' liv. I en tid preget av mistro til politikk og makthavere og i en verden der løgner, korrupsjon og falske nyheter brer om seg, blir vi kjent med pave Frans som tillitsvekkende mann som lever slik han lærer. En mann som har vunnet menneskers gunst uavhengig av tro og kulturell bakgrunn.  

 

Fakta om filmen
  • "Pope Francis. A man of his word” er laget av Wim Wenders sammen med Samanta Gandolfi Branca, Alessandro Lo Monaco, Andrea Gambetta og David Rosier.
  • Filmen er en produksjon av Célestes Images, Vatican Media, Solares Foundation delle arti, PTS Art’s Factory, Neue Road Movies, Solares Suisse Foundation og Decia Films.
  • Les mer om filmen på IMDb

 

Vatikanradioens skandinaviske avdeling
Gjengitt med tillatelse