Kast en mynt og støtt Caritas

 


 

Skal du til Roma i vår, så husk å kaste en mynt over skulderen i Trevifontenen. Hver mynt går nemlig til den katolske bistandsorganisasjonen Caritas.

Det er Romas bymyndigheter som nå nylig bestemte at alle myntene turistene kaster i Trevifontenen, Fontana di Trevi, fortsatt skal gå uavkortet til hjelpeprosjekter i Caritas’ regi. Ifølge nyhetsbyrået Kathpress har Caritas fått beskjed om at dette skal gjelde ut året. Etter det vil bymyndighetene vurdere om myntene skal fordeles på flere hjelpeorganisasjoner.

 

Det praktfulle anlegget ble oppført i senbarokk mellom 1732 og 1762 etter tegninger av Nicola Salvi. 

 
Kaster 14 millioner

Beregninger viser at turister kaster mynter verd rundt 14 millioner kroner i Fontana di Trevi hvert år. Trevifontenen er Romas største og mest berømte fontene, en av byens største severdigheter og det betydeligste av byens barokkmonumenter fra 1700-tallet. Fontenen er kjent fra flere filmer, blant andre Federico Fellinis «La Dolce Vita» og de berømte scenene med svenske Anita Ekberg. Fontenen er rundt 26 meter høy og nær 50 meter bred.

Det praktfulle anlegget ble oppført i senbarokk mellom 1732 og 1762 etter tegninger av Nicola Salvi. Søndag 22. mai 1762 erklærte pave Klemens XIII (1758-1769) Trevifontenen som fullført og foretok den offisielle åpningen. Den siste store renoveringen av fontenens marmor ble gjennomført fra juni 2014 til november 2015.

 

Til veldedighet

Skikken med at besøkende til Roma kaster en mynt over skulderen i fontenen for å være sikre på å vende tilbake til den evige stad, stammer trolig fra antikken. De gamle romerne kastet ofte mynter i bassenger og elver for å blidgjøre vanngudene.

Pengene som havner i fontenen – for det meste euro, US-dollar og japanske yen, men også mynter fra de fleste land i verden – blir regelmessig samlet opp av lokale kommunearbeidere. De siste 20 årene er pengene gått til Caritas Roma, som har brukt dem til mat og hjelp for hjemløse og fattige, medisinsk behandling og mikrolån-prosjekter. (Kathpress)

 

Lær mer om Fontana di Trevi