OKB kan ta over nedlagte kirker

 
 
szc77c41.jpg
 
NEDLEGGINGSTRUET: Ellingsrud kirke i Oslo er blant kirkene som er foreslått nedlagt for å spare penger. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 
 

9 av vel 60 av Den norske kirkes kirker i Oslo foreslås nedlagt for å spare penger. Den kan være aktuelt for Oslo katolske bispedømme å ta over én eller flere av dem.  

 

NTB
katolsk.no

 

Kirkene som foreslås tatt ut av bruk, er Bakkehaugen kirke på Tåsen, Sofienberg, Lilleborg, Iladalen, Klemetsrud, Stovner, Ellingsrud, Romsås og Østre Aker kirke på Ulven. I tillegg foreslås det at leieavtalen med Lovisenberg kirke opphører.

Det kommer frem i forslaget til kirkebruksplan som ble offentliggjort tirsdag kveld. Kirkebruksplanen er et prosjekt i samarbeid mellom Kirkelig fellesråd i Oslo og Oslo Bispedømmeråd.

– Folk kommer til å bli skuffet, det er helt sikkert, sa kirkeverge Robert Wright i Oslo til Vårt Land tirsdag.

Forslagene om nedleggelse er et forsøk på å ta kontroll over Den norske kirkens anstrengte økonomi. Kirkelig fellesråd i Oslo har gått med underskudd flere år på rad, og det kommer i år til å være på mellom 5 og 9 millioner kroner.

– Vi må spare minst 10 millioner i året, sier Wright til Dagsavisen.

Styringsgruppen som står bak Kirkebruksplanen, inviterer nå alle menighetene i Oslo til å komme med innspill i den videre prosessen.

–  Fristen for å sende inn høringssvar vil bli i oktober, så alle vil få god tid til å uttale seg, sier stiftsdirektør Elise Sandnes og kirkeverge Robert Wright.

Hvilke kirker som ikke lenger skal brukes, vil være klart før nyttår. Styringsgruppen skal gi en innstilling til bispedømmerådet og fellesrådet som så vil fatte vedtak i desember.

  

«Svaret er at vi har behov, fordi vår kapasitet er sprengt med overfylte kirker. Dette merkes spesielt i påsketiden og under høytidene.»

 Sindre-Jacob Bostad, økonom i Oslo katolske bispedømme
 
 d2a02336-50ec-4be4-925c-69e80ca87a2e.jpgPlassproblem for katolikker

Situasjonen for de katolske kirkene i hovedstaden er helt anderledes, forteller Sindre-Jacob Bostad (bildet), økonom i Oslo katolske bispedømme.

– Vi opplever smekkfulle kirker, senest nå i påsken, sier Bostad og fortsetter: – Mange steder er det altfor trangt om plassen under våre messer.

På grunn av den sterke økningen i antall katolikker, besluttet biskop Bernt Eidsvig så sent som i november 2017 å opprette en ny menighet i den nordøstlige delen av Bærum kommune. Det er nå 152 000 registrerte katolikker i Norge, mot ca. 80 000 i 2011. Det reelle antallet katolikker i Norge antas nå å være 80 – 100 000 høyere enn antall registrerte medlemmer av Den katolske kirken.

– Kan det være aktuelt for Oslo katolske bispedømme å overta én eller flere av Den norske kirkes nedlagte kirker?

– Svaret er at vi har behov, fordi vår kapasitet er sprengt med overfylte kirker. Dette merkes spesielt i påsketiden og under høytidene. Vi vil gjerne overta én eller flere kirker, men dette må selvsagt vurderes opp mot vårt konkrete behov, områdenes befolkningssammensetning etc.. Vi har imidlertid p.t. en meget krevende økonomi som gjøre det vanskelig å gå inn i slike forhandlinger.

Biskop Eidsvig avklarte i høst at Oslo katolske bispedømme ønsker å kjøpe nye kirkebygg ved behov, ikke bygge selv.

– Flere av disse kirkene har passende størrelse og beliggenhet for oss, men det er altfor tidlig å bestemme seg allerede nå, sier Bostad.

 
(©NTB / katolsk.no)