Julenøtter til besvær

Her har du 39 julenøtter å bryne deg på i julehøytiden.

Ved Kristine Dingstad

Tar du utfordringen?

 

Del 1: Vi venter!

 

1 Hvor lenge varer adventstiden?

a) Fra den søndag som faller på eller er nærmest 30. november og frem til julenatt

b) Akkurat fire uker

c) Fra syvende søndag før første halvmåne etter Martinsmesses fullmåne og til 25. desember

 

2 Hva er Kirkens egentlige fokus i adventstiden?

a) Kristi første komme – inkarnasjonen

b) Kristi annet komme – i herlighet ved verdens og historiens ende

c) Kristi tredje komme – i våre hjerter

 

3 Hvilke(t) messeledd utelates i adventstiden?

a) Gloria

b) Halleluja

c) Både a) og b)

 

4 Siden adventstiden er en bots- og fastetid, skal man da ikke pynte alteret med blomster, med unntak av hvilke(n) dag(er)?

a) Søndager

b) Tredje søndag i advent

c) I perioden med O-antifonene

 

5 O-antifonene? Hva er egentlig det?

a) Antifoner til Magnificat under vesper de siste dagene i advent

b) Antifoner til Magnificat under kompletorium de siste dagene i advent

c) Antifoner til Nunc Dimittis i roratemessen de siste ni dagene av advent

 

6 Roratemessen? Hmm … Hvordan var det «Rorate-antifonen» lød igjen?

a) Rorate caeli desuper, et pubens ruant lustum

b) Rorate caeli resuter, et nubes kruant iustum

c) Rorate caeli desuper, et nubes pluant iustum

 

7 Jesaja kalles den store adventsprofeten. Særlig Jes 7,14 står sentralt i adventstiden: «Se, en jomfru skal bli med barn; hun skal føde en sønn og gi ham navnet _________.» Hvilket navn?

a) Immanuel

b) Messias

c) Jesus

 

8 En annen Messias-profeti fra Jesaja er Jes 11,1: «En kvist skal skyte fra Isais stubb …». Hvem er denne Isai, egentlig?

a) Kong Samuels sønn

b) Faren til kong David

c) Sønn av Abraham og Sara

 

9 Hvilken kjent julesang bygger på profetien i Jes 11,1?

a) Så går vi rundt om en enebærbusk

b) Du grønne, glitrende tre

c) Det hev ei rose sprunge

 

10 Slik Jesaja peker på Jesus i Det gamle testamente, peker Døperen Johannes på Jesus i Det nye. Johannes ble, som vi vet, halshugget av kong Herodes. Hans disipler gravla den hodeløse kroppen i Samaria – men hvor befinner hans hode seg? Det strides man om den dag i dag, men muslimene, som regner Johannes som en profet, mener at hans hode befinner seg hvor?

a) Omajademoskeen i Damaskus

b) Klippemoskeen i Jerusalem

c) Fødselskirken i Betlehem

 

11 Vanligvis feires helgenfester på helgenens dødsdag. Kirken gjør imidlertid to unntak fra denne regelen – Johannes Døperens fødselsdag 24. juni og én annen. Hvem har bursdag 8. september?

a) Peter

b) Josef

c) Maria

 

12 Jesus og Johannes Døperen var slektninger. Hvilket slektsforhold hadde de?

a) Tremenninger

b) Fettere

c) Uvisst

 

13 Hvor lang er adventstiden i Den ortodokse kirke?

a) Fire uker

b) Seks uker

c) De har ikke adventstid

 

14 Når ble egentlig advent fastsatt som begynnelsen av kirkeåret?

a) Ved apostelmøtet i Jerusalem (slutten av 40-årene)

b) Ved Det annet vatikankonsil (1962-1965)

c) Ved synoden i Lerida i 524

 

15 Inger Hagerup har skrevet et kjent og kjært adventsdikt: «Nå tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede …». Hva tenner vi det tredje lyset for?

a) Tro, håp, kjærlighet

b) Lengsel, håp og glede

c) Håp, ro og fred

 

16 Den tyske 1600-tallssalmen «Gjør døren høy, gjør porten vid» er vel uten sammenligning den mest brukte salmen i adventstiden. Salmen har åtte vers. Hvordan begynner det siste?

a) «Rettferdig kommer han her ned»

b) «Ja, ved din hellig Ånd det gjør»

c) «Han roper ut et nådens år»

 

17 Skandinaver bruker gjerne i adventstiden en syvarmet elektrisk lysestake som vinduspryd? Ha skal denne minne oss om?

a) Menoraen, en syvarmet lysestake som ble brukt i tempelet i Jerusalem

b) De syv søstre

c) De syv lysestaker av gull i Åpenbaringen

 

DEL II: VI FEIRER!

 

18 I nesten alle andre europeiske land har julen et kristent navn, for eksempel Christmas («kristmesse»), Weihnachten («vienatt») og Nöel (i betydningen «fødsel»). Hvorfor kalles høytiden i Norge «jul» - etter det norrønne jól eller jólablót – fra den opprinnelige norrøne offerfeiringen av midtvinterdagen 12. januar?

a) Håkon den gode forbød juleblotet 12. januar, men bøndene snek seg til å feire det noen uker før, tilfeldigvis med høydepunktet 25. desember. Da kongen døde ved Fitjar, og Harald Gråfjell tok over makten, for han så mildt med bøndene at juleblotet stoppet av seg selv og den kristne feiringen ble etablert.

b) Olav Haraldsson, som ved lov innførte kristen julefeiring i Norge etter europeisk mønster, ønsket å «please» bøndene for å erobre tillit og makt – derfor bestemte han at den kristne høytiden kunne kalles «jul».

c) Håkon den gode bestemte at Norge heller skulle feire sin jól 25. desember, samtidig med at den kristne høytiden ble feiret over hele Europa. Når landet siden ble kristnet, overtok man da rett og slett det gamle navnet «jul».

 

19 Jesus ble antageligvis født i en grotte i Betlehem, og over denne grotten ble det allerede på 300-tallet reist en kirke. I dag bestå r bygningen egentlig av to kirker. Fødselskirken ligger under den gresk-ortodokse patriarken av Jerusalem og hele Palestina, mens Den romersk-katolske kirke har oppsyn med den andre delen – hvor den latinske patriarken av Jerusalem feirer midnattsmessen juleaften. Hva heter egentlig den delen av kirken?

a) Fødselskirken, selvsagt

b) Katharinakirken

c) Bethlehemitissa

 

20 «Et barn er født i Betlehem» er en av de mest kjære julesangene i Norge. Den er en oversettelse av en latinsk middelalderhymne (1300-tallet) som er en av verdens mest kjente julesanger. Hva heter den?

a) Puer natus in Betlehem

b) Tu est Petrus in Betlehem

c) Tuer natus im Betlehem

21 Av høyst sentrale bibelske personer er det ikke bare Jesus som er født i Betlehem. Hvem andre?

a) Kong David

b) Moses

c) Maria

 

22 Ifølge Matteus fulgte noen vise menn fra østen en spesiell stjerne som viste dem vei til Betlehem og kongen som skulle bli født. Hvor mange vismenn var det ifølge Matteus snakk om?

a) «Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tid Herodes var konge, kom tre vismenn fra Østen …»

b) «Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tid Herodes var konge, kom noen vismenn fra Østen …»

c) «Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tid Herodes var konge, kom en lang, lang rekke vismenn fra Østen …»

 

23 Det var langt å reise for vismennene. Hvor hviler de i dag?

a) Peterskirken, Roma

b) Kölnerdomen, Köln

c) Visilijkatedralen, Moskva

 

24 Lik Josef og Maria som flyktet fra Egypt, flykter nå mange kristne egyptere til vesten av frykt for sine liv. IS’ sine angrep på Egypts kristne minoritet er noen av de mest brutale religiøse massakre i nyere tid. Hvilken konfesjon tilhører de fleste kristne i landet?

a) Den koptiske ortodokse kirke

b) Den koptiske protestantiske kirke

c) Den koptiske katolske kirke

25 Hva er det Betehemsstjerna gjør – ifølge Alf Prøysen i Julekveldsvisa?

a) Blinker

b) Blunker

c) Blunder

 

26 Prøysen synger videre at vi kan se julestjerna overtaket til Jordmor-Matja. Hvem var egentlig hun?

a) Prøysens oldemor, Maria «Matja» Guri Andersen

b) En oppdiktet skikkelse Prøysen brukte mye i sin diktning

c) Helga Johansen, distriktsjordmor i Ringsaker Søndre Distrikt 1888-1931

 

27 Også musene feirer jul, skal vi tro visekongen fra Rudshøgda. Hva er det musefar trekker fem på juleaften og små og store mus pynter og danser rundt?

a) En flaske uten kork

b) En ost uten lukt

c) En støvel uten tå

 

28 Hvor stor del av Norges befolkning spiser pinnekjøtt i løpet av julematsesongen?

a) 70%

b) 40%

c) 95%

 

29 Hvordan i all verden oppsto skikken med å spise risengrynsgrøt i julen?

a) Grøtris var fattigmannskost, så de aller fleste hadde det i hus og kunne lett servere den i festlige lag med litt søtt til, for eksempel tørkede bær

b) Grøtris var en kostbar importvare og derfor status å servere julegjestene

c) Ifølge en norrøn tradisjon levde åsynjen Siv, guden Tors fru, utelukkende på risgryn vinterstid for å bli like vakker som Frøya

 

30 Hva er det gjennomsnittlige matbudsjettet for nordmenn i desember (basert på 2017-tall)?

a) 4460 kr

b) 6763 kr

c) 10647 kr

31 Akevitt hører absolutt til det norske julematbordet. Hvor gammel drikken kan være, vet man ikke, men den første skriftlige kilden er et brev skrevet av dansken Espen Bille i år 1531, som følgebrev til en pakke. Han skriver om innholdet: «… nogit watn mett Jonn Teiste som kallis Aqua vite og hielper szamme watn for alle hande kranchdom som ith menniske kandt haffue indwortis.» Hvem mottok denne spennende pakken?

a) Siden det er St. Olav som spør, må det være Olav Engelbrektsson, Norges siste erkebiskop

b) Kong Frederik I, konge av Danmark og Norge

c) Fru Inger til Austrått (Inger Ottersdotter Rømer)

 

 

32 «Du grønne, glitrende tre», som vi hilser med et «God dag!», er pyntet med «julelys og med norske flagg, og høyt i toppen den blanke stjerne». Hvor mange nordmenn synes egentlig at norske flagg har noe på juletreet å gjøre (iflg. Plantasjens store juletreundersøkelse i 2011)?

a) Dette har aldri vært undersøkt

b) Hele én tredel av befolkningen

c) Knappe 7% av befolkningen

 

33 Grønt og glitrende, ja – men kan treet være av plastikk? Hvor mange norske hjem sverger faktisk til den kunstige varianten? 

a) 3%

b) 17%

c) 10%

 

34 Knapt noen norske hjem starter julefeiringen i heimen skikkelig før Sølvguttene har sunget julen inn på NRK. Hvor mange julekonserter holder egentlig Sølvguttene i år?

a) 8

b) 19

c) 24

 

35 For de av oss som har noen tiår på baken, er det lite som gir like god julestemning som «Jul i Skomakergata». Hvilket år ble «Skomakergata» sendt på NRK for siste gang?

a) 1989

b) 1995

c) 2003

 

36 Ingen juleblomster selger like godt som den gode, gamle julestjernen – den selger det dobbelte av nummer to på listen, som er asalea. Hvor mange julestjerner kjøpte nordmenn i fjor?

a) 900 000

b) 3,2 millioner

c) 5 millioner

 

37 Kjøp gjerne en av disse julestjernene til noen du vet er ufrivillig alene juleaften! Hvor mange nordmenn sitter faktisk alene i julen?

a) Én av ti

b) Én av tjue

c) Én av tredve

 

38 Hvilken ukedag faller juleaften på i 2020?

a) Søndag

b) Tirsdag

c) Torsdag

 

39 Hvorfor er det 39 og ikke 40 spørsmål i denne quizen?

a) 39 er et sentralt tall i adventstiden (7+9+23=39)

b) 39 svarer til antall o-er i o-antifonene

c) Forfatteren kom virkelig ikke på ett eneste spørsmål til

 

Se fasit under bilde

 

 

FASIT

| 1: a | 2: b | 3: a | 4: b | 5: a | 6: c | 7: a | 8: b | 9: c | 10: a | 11: c | 12: a | 13: b | 14: c | 15: b | 16: b | 17: a | 18: c | 19: b | 20: a | 21: a | 22: b | 23: b | 24: a | 25: b | 26: c | 27: c | 28: a | 29: b | 30: a | 31: a | 32: b | 33: c | 34: c | 35: c | 36: c | 37: a | 38: c | 39: c |