To år siden brannen: Skal holde hardt å restaurere Notre-Dame til Paris-OL

To år siden Notre-Dame brant  

NTB_lfIIJy8CI4I.jpeg

PRESIDENTBESØK: Den franske presidenten Emmanuel Macron står foran et skadet glassvindu under det delvis sammenraste hvelvet i Notre-Dame de Paris Cathedral, vanligvis bare kjent som Notre-Dame. Den katolske katedralen ble totalskadet i den brannen som herjet bygningen i timesvis for to år siden, 15. april 2019. President Macron har lovet at landemerket skal restaureres til gammel prakt. Foto: Ian Langsdon / Reuters / NTB

 

Mens hele verden fulgte med på TV, kollapset hovedspiret på Notre-Dame-katedralen i brannen 15. april 2019. Gjenoppbyggingen er slett ikke uproblematisk.

 

Tekst: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB

 

To år er gått siden Frankrike og resten av verden lot seg forferde av den ødeleggende brannen i den katolske katedralen. President Emmanuel Macron sa tidlig at den verdenskjente bygningen skulle gjenoppbygges i løpet av fem år.

Presidenten holder fortsatt på målet om å kunne gjenåpne den gotiske skatten før Frankrike står som vertsnasjon for de olympiske sommerlekene i 2024. Etter planen skal lekene starte 24. juli. Er det mulig å bli ferdig på to år?

– Det er et delikat spørsmål. En åpning av katedralen i 2024 vil ikke nødvendigvis avslutte restaureringen. Det er mer arbeid å gjøre. Alle forventer å kunne besøke katedralen i 2024, men arbeidet med full restaurering vil fortsette etter det, sier lederen i venneforeningen til Notre-Dame, Michel Picaud, til Architectural Digest.

 

tdbd82e5.jpg

SPIRET FALLT: Slik så det ut da Notre-Dame-katedralens 93 meter høye spir på kollapset under brannen mandag 15. april 2019. Foto: AP / NTB 

 

Forkastet moderne stil

Presidenten gikk også inn for å gjenoppbygge spiret med et moderne arkitektonisk uttrykk. Spiret som brant, ble reist på midten av 1800-tallet. Det erstattet den opprinnelige middelalderkonstruksjonen, som ble fjernet allerede i 1786. Etter en svært opphetet debatt og klare meningsmålinger ga Macron etter for folkets ønske i fjor sommer og forkastet tanken om et moderne tilbygg.

Mye har blitt gjort, men det er et enormt stykke restaureringsarbeid som skal gjennomføres. Fra sommeren 2019 og fram til november i fjor var det sikringsarbeid som ble gjennomført på katedralen. Frem til pandemien ble det satt opp stillaser og presenninger rundt det store stenbygget. Restaureringsarbeiderne måtte også fjerne mer enn 300 tonn forbrente stillaser som var satt opp rundt spiret da brannen brøt ut.

 
LaCGHVkLY_E.jpg
OVERLEVDE FLAMMENES ROV: Korset og skulpturene av Nicolas Coustou klarte seg gjennom flammehavet, mens deler av takkonstruksjonen har falt ned foran dem. Foto. Christophe Petit Tesson / Reuters / NTB 
 
Fjernet treverk

Nå forteller lederen av venneforeningen at alt det brente treverket i katedralen er fjernet.

– Vi har gjort store framskritt de siste månedene. Det er oppløftende. Sist jeg besøkte katedralen, kunne jeg se ett av de aller største løftene da det nye stillaser ble satt opp innvendig, sier Picaud.

Over hele Frankrike felles det flere hundre år gamle eketrær som skal brukes i konstruksjonen av nytt tak og nytt spir. Det trengs rundt 2000 av de gamle kjempene. Ikke alle liker det.

– Vi amputerer skogen og bryter eketrærne vekk fra skogen. Der er de viktige habitater for mange insekter og fugl, sier Jacky Bonnemains, lederen av miljøorganisasjonen Robin des Bois, til Deutsche Welle.

 
NTB_Jw6TduAZ3jg.jpeg
GJENREISES: Slik ser katedralens hovedskip ut idag.  Overalt er det satt opp stillaser, både for å holde vegger og tak oppe, men også for at håndverkerne skal komme til under de krevende restaureringsarbeidene.  Foto: Ian Langsdon / Reuters / NTB
 
Giftig bly

Diskusjonen har også gått høyt om hvilke materialer som skal brukes i det nye taket og spiret. Både betong og metallhimlinger i kombinasjon med trevirke har vært aktuelt. Bonnemains mener løsningen de har landet på, er «anakronistisk»

– Jeg hadde aldri trodd at de skulle gå for den infernalske blandingen av tre og bly. Dette gjorde brannen mulig og førte til en betydelig blyforurensning, sier Bonnemains. For to år siden gikk han til sak mot myndighetene for ikke å ha tatt grep for å hindre at folk ble eksponert for giftig bly etter brannen. Søksmålet ble avvist for noen måneder siden.

 

Fakta: Notre-Dame 

  • Notre-Dame er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen i sentrum av Paris.
  • Katedralen ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.
  • Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.
  • Notre-Dame er bygd med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og gravmæler. Den har to 69 meter høye rett avkuttede tårn i vest, og spir over midtkrysset.
  • Det store rosevinduet vest i katedralen og tverrskipenes glassmalerier er fra 1200-tallet.
  • Etter store ødeleggelser, særlig på 1700-tallet, ble kirken gjennomgripende restaurert mellom 1843–64.
  • Den 15. april 2019 brøt det ut en voldsom brann i katedralen som førte til at hovedtårnet kollapset. Brannårsaken mistenkes å være en feil i det elektriske anlegget.

 

Fakta: Historiske øyeblikk i Notre-Dame ux5_vTCDcJA.jpg

 

Biskop Bernt I. Eidsvig om Notre-Dame-brannen 

  

Les mer om Notre-Dame