St. Olav bokhandel: Åpent hver dag frem til jul

Gavetips fra bokhandleren i Akersveien 

IMG_8180.jpeg

ØNSKER VELKOMMEN: Bokhandler Joachim Teigen ønsker alle kunder hjertelig velkommen til hyggelig handel i St. Olav bokhandel, som blant annet byr på et rikt utvalg bivokslys. 

 

 

Juletradisjoner er til for å fortsette helt ufortrødent uten endringer av noe slag, slik som den vante turen innom St. Olav bokhandel i desember.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

Bokhandelen har endret seg iløpet av året: Det er et lyst lokale med hvitmalte vegger og mer luft som møter deg, men varene man bare må ha til jul, er der fremdeles. Og gjennom høyttalerne strømmer fortsatt gregoriansk korsang vennlig inn i slitne ører, som er lei trafikkstøy og «All I Want for Christmas Is You». Musikalsk massasje!

– St. Olav bokhandel har tradisjon for å føre de vakreste julekrybbene. Hvilken er din favoritt?

– Oi, den er vanskelig! Jeg tror favoritten min må være krybbesettet fra Dolfi nord i Italia. De er laget i tre og håndmalt. De er ganske klassiske, samtidig som de er ganske moderne og stiliserte med nydelige farger, utbryter bokhandler Joachim Teigen. Det er hans andre julesesong som sjef i bokhandelen, og den første «normale» uten pandemi-tiltak.

– Hvilke krybber fører dere? Er det kommet inn noen nye for året?  

– Det er mange av de samme krybbefigurene, som vi har hatt tidligere. I tillegg til den jeg nevnte som favoritt, har vi et stort utvalg av beige, franske figurer i keramikk. Dette er nok den store kundefavoritten! Nytt av året er at vi har tatt inn enda flere komplette sett, slik at de som vil ha hele julekrybben til årets julefeiring, kan gå ut av døren med det. Prismessig er det veldig stor variasjon! Vi prøver å sikte bredt, slik at alle skal kunne finne noe som passer lommeboken deres, så kom gjerne innom og spør oss, oppfordrer Joachim.

Selv om Joachim ikke har vært der mer enn litt over et år, snakker han på vegne av lang erfaring: Butikken ble grunnlagt i 1961.

 

IMG_8185.jpeg

FAVORITTEN: Krybbesettet i tre fra Dolfi nord i Italia er Joachim Teigens egen favoritt. I tillegg har bokhandelen varianter i keramikk.  

 

KRYBBEMANGFOLD: St. Olav bokhandel byr på
krybber for (nesten) enhver smak og i flere prisklasser. 

IMG_8148.jpegFred i Det hellige land

For noen er det ikke jul før Jussi Björlings «O helga natt» fyller hver krik og krok i huset, for andre må julekrybben opp på sin faste plass.

– Hva er det som toner inn julen for deg?

– For meg er det nok to ting: Det er lyden av kirkeklokker kl. 17.00 på julaften, og så er det syngingen av «Kalenderen» fra julenattsmessen i Roma, sier Joachim.

I år kan du dessuten følge midnattsmessen fra St. Olav domkirke, Oslo, direkte på katolsk.no julaften. Den fører deg rett inn i julens mysterium før pontifikalmessen 1. juledag, som du også kan følge digitalt.

– Det er mange tradisjonelle julestemningsskapere i St. Olav bokhandel, men hva er nytt av året?

– Vel, det er jo først og fremst produktene vi fører. Noen av disse vil jo variere fra år til år. Men jeg vil nok spesielt trekke frem juletrepynt og julekrybbesett fra rett utenfor Betlehem! Disse er Fairtrade, lages av lokale familiebedrifter og av oliventre fra området. Ved å kjøpe disse produktene, får man mulighet til støtte lokalbefolkningen der og til å gi et lite bidrag til fred i Det hellige land.

– Klosterprodukter er kvalitetsvarer og derfor populære. Er det noen du vil trekke frem nå før jul?

– Da må jeg jo trekke frem julesåpen med julekrydder fra Tautra Mariakloster! Men også et godt «gavetips til ham», nemlig skjeggsåpen deres, som inneholder kjerringrokk. Alle menn med skjegg blir takknemlig for en slik gave, sier bokhandleren og stryker seg over skjegget.

 

IMG_8177.jpeg

INNFRIR KIRKEKRAV: St. Olav bokhandels stearinlys innfrir Kirkens krav om 10 prosent bivoks. I tillegg har de røkelse av høy kvalitet. Her kan huset fylles med jul, til øyet og nesens lyst. 

 

BOKJUL: Bokhøsten er blitt bokjul og
St. Olav forlags bøker alene kan fylle plassen under treet.  

IMG_8168.jpegLys med bivoks

Bokhøsten er fortsatt igang hos de arbeidsomme nissene på loftet over bokhandelen, nemlig St. Olav forlag: De har nylig lansert både en tankevekkende tiårsutgave av SEGL, søstrene på Tautras vakre, nye bok – og søndag 4. desember står den nydelige boken om Sigrid Undsets jul for tur.

– Harde pakker under treet setter de fleste pris på – ikke minst de man kan bla i etter å ha åpnet dem. Hvilke bøker vil du trekke frem som gode gavetips?

– Først og fremst «Kimer i klokker: Sigrid Undsets jul». Dette er blitt en praktfull gavebok, med alt fra refleksjoner rundt Inkarnasjonens Mysterium til oppskrifter på julebakst! Deretter vil anbefale «Katolsk grovbrød». Dette er en super gave til dem som er interessert i katolsk tro, og som er klare til å ta et dypdykk i et bredt utvalg av emner innenfor katolsk trosliv! Og så har vi fått inn nesten hele katalogen til Word on Fire, og der er det utrolig mange spennende bøker, som mange nok vil bli glade for, forteller den glade bokhandler i Akersveien.

– Kirkene kjøper sine lys fra dere – og det gjør mange kunder også. Hva er det egentlig som skiller deres kvalitetslys fra andre lys?

– Det faktum at de inneholder 10 prosent bivoks. Dette er det liturgiske kravet i den latinske kirken. Voksen gjør også at lysene ikke ser kritthvite ut, men de får et litt kremet fargepreg. Og så brenner de mye bedre!

– Vi kjenner alle en «som har alt», men som vi likevel ønsker å kjøpe en julegave til ... Hva vil du anbefale til ham og henne?

– Da ville jeg rett og slett anbefale et gavekort i St. Olav bokhandel! Kjøp et gavekort med valgfritt beløp hos oss, og så kan de komme og velge seg ut det de mest har lyst på, foreslår Joachim.

Adventstiden er ikke bare en forberedelestid før julehøytiden og Jesu komme – det er også en travel tid med mange gjøremål.

– Når kan man stikke innom St. Olav bokhandel – og skjer det noe utover det vanlige hos dere frem mot jul?

– Frem mot jul har vi åpent kl. 10.00 – 17.00 på hverdager, 11.00 – 16.00 på lørdager og 12.00 – 16.00 på søndager. Vi har rett og slett åpent hver eneste dag! Dessuten blir vi nok å se på julemarkeder, så vi håper å møte så mange som mulig denne førjulstiden!

 

 

Kristne julekortmotiv IMG_8159.jpeg

SEND EN HILSEN: St. Olav bokhandel har et rikt utvalg julekort med kristne motiver.  

 

Jul i tre

IMG_8166.jpeg

IKKE SKJULT: Disse engelene har ikke dalt ned i skjul, men havnet i St. Olav bokhandel, som har dekorative engler både i glass og keramikk, til treet og bordet. Ikonet på veggen er håndmalt og prisen er 22 000 kr. Det finnes også vakre trykte ikoner til en langt lavere pris. 

 

Finn veien

IMG_8200.jpeg

JULESTEMNING: Selv om snøen ikke har falt ennå, byr vinduene i St. Olav bokhandel på julestemning for forbipasserende. Inne er det enda mer! Du finner bokhandelen i Akersveien 14, 0177 Oslo. I bakgrunnen ser du St. Olav domkirke.  

 

Les mer