Biskop Bernt Eidsvigs fastebudskap 2023

Å faste betyr å bruke mindre på egen person

_E6A8195 copy.jpg

Foto: Tor Stenersen

 

Kjære troende,

ved fastens begynnelse må vi med smerte fastslå at store deler av menneskeheten lider og vansmekter på grunn av krig, jordskjelv, tørke og sult. Omfanget av lidelsen er så stort at det kan gjøre oss motløse.

 

Det kristne perspektiv er imidlertid aldri uten håp og mot. Et kinesisk ordspråk sier at det er bedre å tenne et lite lys enn å forbanne mørket. Så oppfordrer jeg dere til å gjøre nettopp det.

 

Vi vet at det er godt og sunt for oss å ha perioder med bot og faste. Det kan riktignok være ubehagelig å sette et kritisk lys på dårlige vaner, åndelig og moralsk slapphet og egoisme, men vi har alle muligheten for å gjøre fremskritt – og ingen unnskyldning for å la være. Fullkommenhet er uoppnåelig, men fremskritt er ikke det. Jeg legger meg selv og dere på sinnet å se hvor behov og muligheter er størst – og dette skal vi gjøre for vår egen skyld.

 

Hva betyr det å tenne et lite lys? Det vil si å gi et eller noen lidende mennesker håp. Og det betyr ikke et abstrakt håp, om aldri så fromt. Å faste betyr å bruke mindre på egen person, med andre ord å skape et overskudd som kan gis til noen som sårt trenger det. Overskuddet kan være alt fra penger til tid. Faste gjør oss generøse.

 

Caritas Norge vet hvor hjelp er nødvendig. Caritas er til stede allerede før krig og katastrofer inntreffer. Det vi gir til Caritas brukes ikke på administrasjon. Helhjertet anbefaler jeg derfor årets fasteaksjon og deres nødhjelp i Tyrkia og Syria.

 

Tenn et lite lys!

 

+Bernt Eidsvig

Oslo, februar 2023

 

 

332751262_1260122178238318_6617349771901515303_n.jpeg

 

Les mer om faste