-Alle er trygge og kirken står støtt

 

Hønefoss.NTB_mE8z5uUa1lE (2).jpg

EKSTREMT: Storelva renner stri igjennom Hønefoss Sentrum. Ekstremværet "Hans" forventes å forårsake betydelige vannskader de kommende dagene. Foto: Annika Byrde / NTB.

 

-Vi er nå bedt om å evakuere og pakker ned det aller viktigste. Vi drar til Klækken hotell på Hønefoss i ettermiddag og bor der inntil videre, sier sogneprest Josef Ottersen i St. Teresia menighet på Hønefoss til katolsk.no. Vannmengden i Storelva stiger nå faretruende.

 

Det er den kraftige økningen i vannmengden i Storelva som er årsaken til evakueringen på Hønefoss. Flomtoppen er ventet i morgen torsdag 10. august eller natt til fredag.

 

Kontrollert

-Det er litt dramatisk, men vi gjør det kontrollert. Vi pakker ned det viktigste og drar til evakueringssenteret på Klækken hotell i løpet av ettermiddagen. De har bekreftet at de kan ta i mot oss, forteller p. Josef Ottersen.

Det er ham selv samt fem søstre, priorinnen i kongregasjonen Søstrene av det Hellige Kors som er på besøk fra Vietnam samt en gjest til som tar inn på hotellet og ventelig blir der de nærmeste dagene.

 

Ved godt mot

-Vi er alle ved godt mot og vi ser ikke for oss de store vannskadene. Vi er forberedt på at det blir vått i første etasje, men ikke alvorlig. Det kan også komme en del vann i kjelleren, men etter det jeg har oversikt over nå, tror jeg ikke det er noe verdifullt som kan gå tapt, sier p. Josef til katolsk.no.

Han forteller at det er gått noen ras lenger opp i elven, men at dette forhåpentlig ikke vil eskalere.

-Er det noe vi i Kirken kan gjøre for dere?

-Ikke som jeg ser umiddelbart. Nå tar vi inn på Klækken hotell, og så tar vi det derfra, sier p. Josef.

 

Josef.3461be85-491e-4851-a3b4-61c7afc02266.jpeg

VED GODT MOT: -Vi er alle trygge, sier p. Josef Ottersen i St. Teresia menighet på Hønefoss. I dag onsdag 9. august måtte han og søstrene evakuere til et tryggere sted. Arkivfoto: Petter T. Stocke-Nicolaisen
 

Flom

Beboere i flere bydeler på Hønefoss evakueres som følge av flom i Storelva. Ringerike kommune får bistand fra Røde Kors og Sivilforsvaret, ifølge NTB.

 

Evakuering

– Det vil bli iverksatt evakuering av beboere i området Eikeli og Benterud. Ifølge NVEs beregninger er dette områder som nå er spesielt utsatt, skriver kommunen på sine nettsider. Her nevnes også området Schjongslunden, som ligger nær Storelva.

De ber folk redde det som er av verdier og sikre eiendommene sine.

– Det er ikke frivillig, man skal ut, sier politiførstebetjent Igor Popovic i Hønefoss-politiet til Ringerikes Blad.

 

Flomvern

Midt på dagen onsdag foregikk et intenst arbeid med å bygge flomvern langs Storelva. Ordfører Kirsten Orebråten fortalte at busser og drosjer ble rekvirert til evakueringen.

Flommen i området har økt kraftig i løpet av natten. Ifølge NVE er dette en såkalt 500-årsflom.

– Flomtoppen er ventet i morgen eller natt til fredag, skriver kommunen. De har sendt ut varsel på SMS til sine innbyggere, og bedt dem om å evakuere.

 

Nærmer seg prestebolig og kloster

– Vannet nærmer seg både prestebolig og kloster, så vi er litt opptatt med å rydde ting, skrev p. Josef Ottersen i St. Teresia menighet på Hønefoss, tidligere i dag i en SMS til avisen Vårt Land.

 

 

Rundt 1000 mennesker

 

Operasjonsleder Roger Aaser i politiet opplyste til Dagbladet i 11.30-tiden at de var i gang med å evakuere om lag 1000 personer på Hønefoss.

 

– Jeg kan ikke si noe mer enn at vi kan bekrefte at vi har startet evakuering av cirka 1000 personer i de utsatte områdene, sa han til avisa.

I tillegg til Eikeli og Benterud må beboere i områdene Holttangen, Hengsle, Hofsfossveien, Vesterntangen og Støalandet forberede evakuering, opplyser kommunen.

De som kommer seg bort på egen hånd, bes om å oppsøke et evakueringssenter på Klækken Hotell.

Ringerike kommune skriver på sine nettsider at flommen er på 500-årsnivå. NVE kan ikke bekrefte dette overfor NTB, men opplyser at det er 50-årsflom ved Bagn i Valdres. Vannmassene her vil etter hvert nå Hønefoss, etter først å ha passert innsjøen Sperillen.

 

Flomtopp i vente

 

Det er den kraftige økningen i vannmengden i Storelva som er årsaken til evakueringen. Flomtoppen er ventet i morgen eller natt til fredag.

Sørøst politidistrikt opplyser i en pressemelding at evakueringen vil bli opprettholdt til torsdag morgen, og kanskje lenger.

– Ingen personer er meldt savnet eller alvorlig skadd som følge av skredene som har gått, skriver de.

Politiet ber folk om å unngå å kjøre i Hønefoss sentrum så langt det er mulig. De viser til at mange husstander skal evakueres, og flere fraktes med buss.

Også gjestene på en campingplass ved Onsakervika i nabokommunen Hole evakueres, ifølge Ringerikes Blad. Årsaken er stigende vannstand i Tyrifjorden.

(NTB).