Jeg kommer til å returnere som en yngre mann

LISSABON.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

I GODT HUMØR: Pave Frans spøkte med journalistene under turen til Portugal og de 37. Verdensungdomsdagene onsdag 2. august. FOTO: Vatican Media.

 

Pave Frans landet i Portugals hovedstad Lisboa onsdag 2. august og innledet med det sin 42. apostoliske reise. På flyturen til Portugal og Verdensungdomsdagene (WYD) var det en spøkefull pave som pratet med de mange journalistene.

 

Pave Frans var i slaget og sa til journalistene at han åpenbart kommer til å returnere «yngre» tilbake fra reisen og «mer ungdommelig» etter de kommende dagene sammen med hundretusener av unge katolikker, skriver Vativcan News.

 

Fjerde WYD 

Pavens fly landet på Figo Maduro-flyplassen i den portugisiske hovedstaden noen minutter for tidlig, klokken 10 lokal tid.

 

ITA-Airways pavelige fly hadde forlatt Romas internasjonale flyplass Fiumicino rundt kl. 08.00 lokal tid onsdag morgen, med paven og journalistene som fulgte med paven på reisen.

Verdensungdomsdagene i Portugal blir pave Frans fjerde verdensungdomsdag. Han har tidligere deltatt i Rio de Janeiro i Brasil i 2013, Krakow i Polen i 2016 og Panama City i Panama i 2019.

Verdensungdomsdagene i Lisboa var opprinnelig planlagt å finne sted i den portugisiske hovedstaden i 2022, men ble utsatt på grunn av covid-19-pandemien. Som motto for årets verdensungdomsdag, har pave Frans valgt en passasje fra Lukasevangeliet: «Maria brøt opp i de dager og skyndte seg til fjellbygdene» (‘Mary arose and went with haste’), Luk 1,39, som innleder historien om Maria som besøker sin kusine Elisabet etter at engelen har kunngjort at hun skal bli mor til Guds sønn.

 

LISBOA.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

FRA HELE VERDEN: Hundretusener av unge mennesker tar del i troens fellesskap og feirer messe med pave Frans i Portugal. FOTO: Vatican Media

 

PROGRAMMET I PORTUGAL

Onsdag 2. august: Ankomst Portugal

 

Etter landing blir pave Frans tatt imot i nasjonalpalasset i Belèm av republikkens president, Marcelo Rebelo de Sousa. Deretter møter han representanter for myndigheter og sivilsamfunn samt det diplomatiske korpset i kulturhuset.

 

Kl. 16.45 tar paven imot statsministeren i Det apostoliske nuntiaturet, og kl. 17.30 feirer paven vesper med biskoper, prester, diakoner, vigslede menn og kvinner, seminarister og pastorale medarbeidere i det berømte klosteret dos Jerònimos.

 

Torsdag 3. august: Velkomstseremoni for WYD

 

Torsdag morgen møter pave Frans studentene ved Universidade Catòlica Portuguesas. Deretter reiser han fra Lisboa til nabobyen Cascais, der han skal møte ungdommer fra Scholas Occurentes, som har sitt hovedkvarter der. På ettermiddagen returnerer han til den portugisiske hovedstaden for WYDs velkomstseremoni, som finner sted i parken Parque Eduardo VII.

 

Fredag 4. august: Korsvei sammen med ungdommer

 

Noen av ungdommene som deltar i WYD, vil motta forsoningens sakrament av paven på torget so Impèrio i Belèm fredag morgen 4. august.

Rundt kl. 9.45 drar paven til menighetssenteret de Serafina for å treffe representanter for hjelpe- og veldedighetssentre.

 

Kl. 12.00 blir det lunsj med ungdommer i Det apostoliske nuntiaturet.

Kl. 18.00 leder paven korsveisandakten med ungdommer i Parque Eduardo VII.

 

Lørdag 5. august: besøk i Fatima og WYD-vaken

 

Paven besøker Vår Frue av Fátima-helligdommen lørdag morgen 5. august. Han reiser dit med helikopter fra Lisboa kl. 08.00, og kl. 09.30 skal han be rosenkransen sammen med syke ungdommer i åpenbaringskapellet. Rundt middagstid skal han etter planen returnere til hovedstaden.

 

På kvelden er det planlagt to møter. Kl. 18.00: et privat møte med medlemmer av Societas Jesu, Jesuittordenen, som paven avholder under hver reise, og kl. 20.45 innledes våkenatt med ungdommer i Tejo-parken.

 

Søndag 6. august: Høymesse og retur til Vatikanet

 

Søndag 6. august feirer paven avslutningsmesse for Verdensungdomsdagene i Tejo-parken kl. 9.00. På ettermiddagen blir det møte med WYD-frivillige på «passeio marìtimo» i Algès, før den offisielle avskjedsseremonien på flybasen Figo Maduro.

Pavens fly fra Lisboa til Roma tar av kl. 18.15, og han lander på flyplassen  Fiumicino kl. 22.15. (Vatican News).