Kristne drives på flukt i Pakistan

Pakistan.2.NTB_foNQlSbGxMY.jpg
HÆRVERK: Muslimsk mobb vandaliserer en kirke i Jaranwala i Pakistan den 16. august 2023. FOTO: NTB/REUTERS

 

Etter voldshandlinger fra rasende muslimer mot kristne i Punjab i Pakistan, har mange kristne måttet tilbringe nettene under åpen himmel utenfor hjemmene sine. Ifølge hjelpeorganisasjonen «Aid to the Church in Need» har rundt 1.000 mennesker søkt tilflukt ute på jordene.

 

I byen Jaranwala ble mer enn 20 kirker og mange kristnes hjem angrepet under opptøyene mot kristne i begynnelsen av denne uken. Politiet arresterte over 100 mistenkte, og myndighetene innførte forbud mot forsamlinger. I Sør-Pakistan gikk mange mennesker ut i gatene i solidaritet med de kristne som ble rammet.

 

Løpesedler

Vatican News har snakket med den kristne menneskerettighetsaktivisten Paul Bhatti, lege og tidligere minister, om hvordan volden oppsto. I et lokalsamfunn tre mil utenfor Faisalabad var det distribuert løpesedler utenfor husene til muslimer, forteller han. På dem var det revet ut sider fra Koranen og noen kristne skulle angivelig ha undertegnet dem «Men ingen så dem som delte ut pamflettene, sier Bhatti til nyhetsnettstedet.

-Da brosjyrene ble spredt, begynte noen muslimer å protestere mot det kristne samfunnet gjennom høyttalere, i moskeene og ute i offentligheten. En av dem sa: «Kom og protester, men ikke ta loven i egne hender.» Men så ombestemte han seg plutselig og fortsatte: «Jeg vil se alle trærne her farget røde!» Det vil si, han ville se blod i gatene. Så det var en provokasjon, sier Bhatti.

 

Angrep på kristne

Ifølge ham er det slik de fleste urovekkende protestene i Jaranwala har oppstått, og fått følger som at kirker er satt i brann og at kristnes hjem er angrepet.

-Heldigvis er ingen blitt drept eller skadet, siden de kristne forlot hjemmene sine i tide. Men dette er veldig smertefullt. Jeg mener, dette er mennesker som virkelig lever i utkanten av samfunnet og under svært dårlige forhold. De måtte  slippe alt de hadde i hendene for å redde livene sine, påpeker Bhatti.

 

Få politifolk

Han forteller at en horde av rasende muslimer ble møtt av bare noen få politifolk.

-De sinte menneskene ropte: Vi vil ha tak i gjerningsmennene! En politimann svarte: Dere kan ikke kreve noe slikt, dette er en sak for rettsvesenet, sier Bhatti til Vatican News.

 

To kristne pågrepet

Ifølge NTB, er to kristne i Pakistan pågrepet og anklaget for blasfemi. Det skjer etter et angrep mot et kristent samfunn der to menn anklages for vanhelligelse av Koranen.

Pågripelsene finner sted to dager etter at en muslimsk mobb brant ned kirker og flere hus i et område der det hovedsakelig bor kristne. Ifølge politiet var 128 personer involvert i angrepet mot det kristne samfunnet i Jaranwala, et industriområde i den østlige byen Faisalabad, onsdag.

– Beskyttelse av minoriteter må sikres for enhver pris, sier fungerende statsminister Anwar ul Haq Kakar i Pakistan fredag.

I Pakistan kan man dømmes til døden for blasfemi. Selv om ingen noensinne har fått dødsstraff som følge av dette, har flere av dem som er anklaget for blasfemi, blitt angrepet av sinte gjenger, skriver NTB.

 

Pakistan4.NTB_PXvxH5N2xoA.jpgPROTESTERER: Medlemmer av et kristent trossamfunn fordømmer angrepene på kirker og kristne hjem i Jaranwala under en demonstrasjon i Peshawar 17. august. FOTO: REUTERS/NTB/Fayaz Aziz

 

Uskyldige må lide

-Hvis en kristen virkelig er skyldig i blasfemi, bør han stilles for retten. Men bare ham. Det er uakseptabelt at hele det kristne samfunnet må lide: uskyldige mennesker, barn, kvinner som må forlate hjemmene sine, bibler som blir brent og alt dette - det er uakseptabelt. Vi er veldig sinte og veldig, veldig deprimerte over det som har skjedd, forteller Bhatti til Vatican News.

-Det er uakseptabelt at folk tar loven i egne hender og prøver å angripe kristne! I Pakistan er det stort sett kristne som blir anklaget for blasfemi og satt i fengsel. Men de som har provosert og tatt loven i egne hender, har aldri blitt straffet.

Bhatti er - i likhet med mange andre kristne - tilhenger av å fjerne blasfemiloven. -Men for meg er det ikke en prioritet. Det viktigste for meg er at folk ikke tar loven i egne hender. Det bør straffes offentlig.

 

Rundt 5 millioner kristne

Like viktig er det at dialogen mellom kristne og muslimer får utvikle seg. Foreløpig har dette ikke vært godt nok. Antall kristne i Pakistan ligger på rundt to prosent av en befolkning på 247 millioner. Det overveiende flertallet av innbyggerne er muslimer.

-Det er de muslimske lærde som har ansvaret for å gjøre barn som studerer Koranen, kjent med religionens universelle verdier, og unngå enhver form for hatbudskap, som dessverre ofte formidles til barna når de undervises i Koranen. Dette burde være målet for interreligiøs dialog. Hvis vi oppnår dette, vil det ikke bare beskytte det kristne samfunnet, men også Pakistan og islam selv, for jeg mener at islam egentlig er en fredelig religion, sier Bhatti til Vatican News.

 

-Kristendommen og islam har tross alt mange felles verdier. Men disse verdiene bør gjøres mer synlige i samfunnet og i offentligheten. Og muslimske lærde bør stå opp mot disse menneskene som faktisk sverter islam, fremholder Bhatti.

 

«Avskyelig handling»

Presidenten for Pakistans katolske bispekonferanse, erkebiskop Joseph Arshad, beskrev de nylige angrepene som en «avskyelig handling som strider mot selve essensen av fred, respekt og toleranse som nasjonen vår søker å opprettholde.» Han oppfordret provinsregjeringen i Punjab til å iverksette tiltak mot de ansvarlige. «Gjerningsmennene må identifiseres, pågripes og stilles for retten,» fastholder erkebiskopen. (NTB/Vatican News)