Boklansering av DE KOM OG BLE

De kom og ble er en samling av sterke, personlige historier fra katolikker i Norge med innvandrerbakgrunn. Få med deg lanseringen på Litteraturhuset i Oslo den 23. oktober kl. 18:30!

IMG_1146.jpeg

FORNØYD FORLAGSJEF: Kristine Dingstad i St. Olav forlag har bare lovord å si om boken DE KOM OG DE BLE.

 

Hva slags bok er det Elisabeth Solberg har skrevet?

Kirken vår i Norge er - kanskje litt klisjeaktig sagt, like fullt sant - en verdenskirke i miniatyr. Antall katolikker har de siste årene økt betraktelig, men katolsk innvandring er ikke et nytt fenomen i landet vårt. På et vis kan vi si at medlemsmassen i Den katolske kirke i Norge gjennom de siste drøye 150 år har speilet verdenssituasjonen - kriger og konflikter, politiske omveltninger, mangelen på arbeid og økonomiske nedgangstider har medført at katolikker fra andre land har søkt seg til Norge. Elisabeth Solberg har i en serie i St. Olav kirkeblad portrettert et knippe av disse. Hvem er de, hvorfor er de her, på hvilken måte har Kirken spilt en rolle for deres nye liv i Norge? Det har blitt mange nære og sterke møter, og drøye tyve av dem er nå samlet i boken DE KOM OG BLE. 

 

Hva gjør boken aktuell?

Går vi i en vanlig søndagsmesse i en av våre menigheter, er mange av verdens land representert. Mennesker søker seg til Kirken, som er en viktig integreringsarena. Det er vi stolte av. Men kjenner vi hverandre, egentlig? Hvem er den unge mannen på tredje rad som ikke snakker norsk? Hvem er kvinnen som serverer den gode samosaen på kirkekaffen? Og hvordan skal vi inkludere den nyankomne ukrainske familien i menigheten vår? Boken en øyeåpner som kan hjelpe oss til å bli mer nysgjerrige og fintfølende overfor hverandres historier og behov, og til å bli mer bevisst på hvilken måte vi kan bidra til integrering og være til gjensidig glede for hverandre. For det generelle publikum vil det kunne være overraskende å oppdage hvor mange av våre nye landsmenn som er katolikker, og hvor viktig Kirken er i deres hverdag.

 

Kan du si noen ord om forfatteren?

Elisabeth Solberg er en aktiv katolikk og solid - tidligere norsklektor som hun er - , med et stort engasjement for menneskene hun møter. Resultatet er velskrevne og sterke tekster som både informerer, engasjerer og inspirerer!

 

Hva skjer på lanseringen?

Det blir en fargerik og informativ kveld! Biskop Bernt Eidsvig skisserer historien om katolsk innvandring til Norge, Marta Bivand Erdal fra Institutt for fredsforskning forteller om katolske migrasjon i dagens verden, og Waldemar Artur Szyngwelski, leder for nasjonalenheten ved Caritas Norge, beskriver deres hjelpearbeid for blant annet arbeidsinnvandrere. Forfatteren Solberg vi så samtale med noen av dem som er portrettert i boken: Oksana og Jurii Warhatiuk fra Ukraina, Luci Mukuria fra Kenya og Mihretab Abraham
fra Eritrea. Og sist, men på ingen måte minst: Vi får afrikanske rytmer og sangglede, ukrainsk trekkspill og kaldeiske toner og dessuten tamilsk dans. Så det blir på alle vis en innholdsrik kveld!

 

Hvor og når kan boken kjøpes?

Boken kom fra trykkeriet i går ettermiddag, så klarer du ikke å vente til mandagens lansering, er det bare å kjøpe i eller bestille fra St. Olav bokhandel allerede nå! Dessuten: Som alle andre av våre bøker, kan de også kjøpes fra din lokale bokhandler. God lesning!

 

  Uten navnmmmmmmmmm.jpg

VERDT TUREN: Få med deg det spennende og varierte programmet til boklanseringen på Litteraturhuset!