Nytt kapell vigslet på Stord

En gledens dag for katolikker på Stord: Søndag 8. oktober ble St. Mikaels kapell vigslet og det nye alteret ble konsekrert av biskop Bernt Eidsvig.

 aIMG_9782.JPG

FRA BEDEHUS TIL KATOLSK KAPELL: St. Josef menighet i Haugesund kjøpte bedehuset på Rommetveit, Stord, i 2021. 

 
Tekst: Ewa Bivand
Foto: Łukasz Bartnik

 

Katolikkene tilhører St. Josef Menighet i Haugesund, men Stord ligger i Vestland fylke, på grensen til St. Paul menighet. Over tusen katolikker bor i dag i Sunnhordland, i kommunene Bømlo, Fitjar, Stord og Tysnes og 716 er registrerte i Den katolske kirke. I området har det vært en stor økning av katolikker dette århundret, særlig fra land som Polen, Litauen, Filippinene og Eritrea.

 

Sognepresten i Haugesund, p. Pawel Wiech, var opptatt av å etablere et fast messested på Stord. Hvis man ønsker en levende kirke er det ikke nok med messe en gang i måneden, mente han. Derfor kjøpte St. Josef menighet bedehuset på Rommetveit i 2021, og Oslo Katolske Bispedømme stod for finansieringen av rehabiliteringen, som viste seg mer omfattende enn tidligere antatt. «Nå framstår bygget i forsvarlig stand, brukervennlig og med relativt høy standard, og alle gjeldene offentlige regler og lover er ivaretatt.» sa Hai Nam Vy, OKBs Eiendomssjef.

 

IMG_9941.JPG

BEHOV FOR FAST MESSESTED: Pater Pawel Wiech (venstre for biskopen), sogneprest i Haugesund, var en pådriver for å etablere det nye kapellet så man kunne ha flere faste messer på Stord. 

 

Det var stappfullt i kapellet på søndag 8. oktober. Det er ikke hverdagskost å delta i messe med biskopen, konselebrert med flere prester, og oppleve velsignelsen av kapellet. Her sparte man ikke på vievann! Det var flott å se hvordan alteret ble dekket for første gang etter konsekrasjon. Alle lyttet til biskopens ord om visitas i menigheten, om katolsk historie på Stord og om den synodale veien som vi har gått sammen siden 2. Vatikankonsil.

 

Ministrantjentene tjente på en utmerket måte på den lille plassen som var tilgjengelig foran alteret. Det filippinske koret bidro med sang. Etter messen var det tid for fest med masse god mat i menighetssalen i underetasjen. Stemningen var ikke bare god; Det var entusiasme, det var varme, det var ekte katolsk fellesskap som viste sin takknemlighet og vilje til å stå sammen i trosliv i dugnad og fest!

 

IMG_9842 (1).JPG

 STAPPFULT: Det var ikke plasser til overs under vigslingen av St. Mikaels kapell. 

 

 

IMG_0017.JPG

 ENTUSIASME, VARME og FELLESSKAP: Slik beskriver de som var tilstede, feiringen av vigslingen.