Bok om Lars Roar Langslet lansert: – Et kristenmenneske i en sekularisert tid

 

IMG_5466.JPG

VENNELAG: Fra venstre: Vebjørn Sand, Bjarte Hjelmeland, Aage Kvalbein, Hallgrim Berg, Torbjørn Røe Isaksen (delvis skjult), Nils Heyerdahl og Kristine Dingstad under lanseringen av boken «Den andre historien. Katolikken og humanisten Lars Roar Langslet». 

 

Mandag 15. januar ble Nils Heyerdahls bok «Den andre historien. Katolikken og humanisten Lars Roar Langslet» lansert på Litteraturhuset i Oslo.

 

Tekst, foto og video: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

Langslet var på 70- og 80-tallet en av Norges mest kjente politikere. Boken handler om den andre siden av hans liv: Kultur, kunst, kunnskap, tro og vennskap.

– Nils var i sannhet en venn for Lars Roar. De var nære venner i over 50 år.

Og den dagen Lars Roar, for ganske nøyaktig åtte år siden, gikk over dødens terskel, så var det ingen andre enn Nils som ledsaget ham. Han lå rett og slett på gulvet ved siden av Lars Roars sykeseng, sa forlagssjef i St. Olav forlag og aftenens vertinne Kristine Dingstad i sin introduksjon av bok og forfatter.

I tillegg bidro flere av Langslets nære venner: Samdøling og Høyre-politiker Hallgrim Berg talte, skuespiller Bjarte Hjelmeland leste og sang, Aage Kvalbein spilte cello for en fullsatt Wergeland-sal.

– Så må det sies til slutt, kanskje viktigst for meg, at Lars Roar også var en svært god venn.

Hvorfor? Jeg tror kanskje ikke det finnes noe bedre svar enn det som står i Montaignes essay.

Han skriver: «Hvis du spør hvorfor du var glad i denne personen, kan jeg ikke svare noe annet enn 'fordi det var ham, og fordi det var meg'.», sa tidligere statsråd og Høyre-politiker Torbjørn Røe Isaksen i sin betraktning over sitt vennskap med Langslet.

 

Se video fra lanseringen

 

Formet av tro

Boksamtalen mellom Dingstad og forfatter Heyerdahl konsentrerte seg om Langslets barndom. Hvorfor ble han som han ble? Hans mor var viktig.

– Hun var svært litterært interessert, leste de store klassikere, og hun fikk Lars Roar til å lese dem også, i meget ung alder. Han tok det innover seg, og han leste, og han funderte, sa Heyerdahl.

Etterhvert fikk Langslet en trang til å erobre, til å gå videre i verden og selv finne svar på de store spørsmål.

Troen formet også Langslet, som ble tatt opp i Kirkens fulle fellesskap i 1963, to år etter sin venn Nils Heyerdahl.

– Et kristenmenneske i en sekularisert tid. Lars Roar var en person, offentlig kjent, som på mange måter var motstrøms i en tid som mer og mer vender seg bort fra det religiøse, fra den kristne arv. Flere og flere skriver nå Gud med liten g, og i Danmark har vi nettopp opplevd at den nye kongen ikke snakker om Gud, men om noe som er større enn oss. Lars Roar var en som snakket om Gud, frimodig, på samme måte som Jon Fosse, som han var fadder for da Fosse konverterte [til katolisismen]. De våger å ta det i sin munn i et veldig avkristnet samfunn, sier Heyerdahl.

 

IMG_5380.JPG

TALENDE BILDE: Vebjørn Sand har malt portrettet av Lars Roar Langslet som pryder bokcoveret. – Kunstneren har fanget den innoverskuende og tenkende Lars Roar på en helt spesielt fin måte, sier forfatter Heyerdahl. 

 

En tributt

Langslet var en betydningsfull offentlig skikkelse, kanskje den mest betydningsfulle i Høyre i et par ti år.

– For meg var han først og fremst en enestående god venn i over 50 år, sier Heyerdahl.

– Har du skrevet boken i takknemlighet?

– Det er nettopp det jeg har. Det er på mange måter en tributt og en kvittering, en takk til et menneske som har betydd så mye for meg.

– Hvor nært tør du gå i denne boken om en meget privat mann?

– Jeg tror jeg har gått lenger enn noen av han har gjort hittil, og jeg er trygg på at han ikke synes jeg har gått for langt. Men jeg synes det er en del sider ved hans personlige liv

som også offentligheten bør vite om. Det gir et perspektiv på hans liv, hans kjærlighetslengsel,

hans lengsel etter å oppfylle sin rolle i verden og sin lengsel mot et fellesskap med andre mennesker, sier Heyerdahl.

 

Boken er allerede ute i salg, og du kan blant annet kjøpe den i St. Olav Bokhandel, både i butikken og på nett.

 

IMG_5293.JPG

 Om boken

  • Tittel: «Den andre historien – katolikken og humanisten Lars Roar Langslet»
  • Forfatterr: Nils Heyerdahl
  • Format: Innbundet
  • Utgivelsesår: 2023
  • Forlag: St. Olav forlag
  • Språk: Norsk, bokmål
  • Antall sider: 325
  • Kan kjøpes her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Les mer