Vekker arven etter kardinalen som forhandlet med Napoleon

200-årsjubileet for kardinal Consalvis død skal markeres. For å minnes den berømte pavelige diplomaten kunngjør The Venerable English College, sammen med den britiske ambassaden ved Den hellige stol, en rekke arrangementer.

Cardinal_Consalvi,_Charles_Wagstaff.jpg

DYKTIG DIPLOMAT: Kardinal Ercole Consalvi forhandlet med Napoleon og var avgjørende i den katolske kampanjen for borgerrettigheter i England. Tegning laget av Charles Wagstaff i 1839. Wikimedia Commons

 

Tekst: Joseph Tulloch, Vatican News.
Oversatt og redigert av Caroline Belaúnde Brynsrud.

 

Det er nesten 200 år siden kardinal Ercole Consalvi, den pavelige diplomaten som ble kjent for sine forhandlinger med Napoleon, døde.

I anledning 200-årsjubileet for hans død arrangerer The Venerable English College i Roma (hvor de norske prestestudentene bor), sammen med den britiske ambassaden ved Den hellige stol, en rekke arrangementer for å markere Consalvis engasjement i Storbritannia.

 
Minnehøytidelighet i Roma

Det første av disse arrangementene er et invitasjonssymposium med tittelen Consalvi and the United Kingdom den 24. januar, noe de norske prestestudentene forteller at de gleder seg til. 

Kardinalens diplomatiske evner under besøket i Storbritannia blir ofte kreditert for å ha spilt en avgjørende rolle i den katolske kampanjen for borgerrettigheter i landet.

Symposiet etterfølges av en konsert i San Lorenzo-basilikaen i Damaso i Roma, der nyoppdaget musikk fra kardinal Consalvis tid vil bli fremført for første gang i moderne tid. Konserten finner sted onsdag 24. januar 2024 kl. 20.00 og er åpen for alle.

I tillegg vil noen av Consalvis manuskripter fra statssekretariatets arkiver bli utstilt i Vatikanmuseene.

 
 
En «fascinerende skikkelse»

Erkebiskop Paul Richard Gallagher, Den hellige stolens sekretær for forholdet til statene, sa til journalister på en pressekonferanse i forbindelse med arrangementet at kardinal Consalvi var «en fascinerende skikkelse».

Han understreket kardinalens «åpenhet for forhandlinger» og det faktum at han hadde «oppnådd mye for Kirken på relativt få år».

Erkebiskop Gallagher bemerket også at Consalvi ofret mye for å tjene pavene, og understreket hans evne til å forstå, og omsette, verdenssynet til hver av pavene han arbeidet under.