Rio de Janeiro: «Alle» vil til Kristus

   

Den er Rio de Janeiros mest berømte landemerke og Brasils største kjendis. Med sine utstrakte armer over byen velsigner den dem som bor der, og ønsker alle tilreisende velkommen. Katolsk.no besøker Kristus-statuen i Rio de Janeiro.

 

Tekst og video: Arnt Stefansen,
katolsk.no

 

Det er flere veier som fører til Kristus, men den hyggeligste og mest eksotiske er togreisen   gjennom Tijuca-skogen – verdens største urbane regnskog. Reisen ender på toppen av det drøyt 700 meter høye Corcovado-fjellet, der den berømte statuen troner på toppen.    

Interessen for å besøke Rios største turistattraksjon er enorm nå midt i den brasilianske sommerferien. For mange er det en opplevelse for livet:

– Det er stort for meg å oppleve dette, sier João Perreira, som katolsk.no møter ved Kristus-statuen.

– Jeg kommer fra byen Belém i nordøst-Brasil, og har reist 3600 kilometer for å komme hit. Jeg reiser sammen med konen min, som er født her i Rio, forteller han.  

 

Innviet i 1931

Statuens offisielle navn er «Cristo Redentor» (Kristus Frelseren). Og selv for en som ikke er personlig kristen, skaper den 30 meter høye statuen en religiøs ærefrykt:

– Verden trenger en Kristus – i en tid med så mye vold. Vi trenger en som kan skape fred og vennskap, sier João Perreira.

Fra toppen av Corcovado-fjellet har man en svimlende utsikt over Rio de Janeiro, Brasils nest største by med sine 7 millioner innbyggere. Helt siden statuen ble innviet i 1931, har dette stedet vært en magnet på tilreisende fra hele verden.

 

Med åpne armer

Brasil er verdens mest folkerike katolske land, og Kristus-statuen er bygget i regi av Kirken. For Leandro Ramos fra Rio, som er en fast kirkegjenger, fylles hjertet av stolthet over det mektige synet:

De som kommer hit føler at han omfavner dem og ønsker dem velkommen. Vi vet at Gud er overalt, men akkurat her har vi et symbol som er et bilde på Jesus Kristus og som tar imot alle besøkende med åpne armer, sier Leandro Ramos.  

 I 2007 ble Kristus-statuen i Rio kåret til ett av verdens syv underverker, noe som har økt tallet på besøkende kraftig.

 

En sjømann blir frelst

En morsom historie om statuen er skrevet av den kjente Rio-forfatteren Ruy Castro: En irsk sjømann, som var i ferd med å drukne sin gudstro i whiskey, kom til Rio de Janeiro og dro på en bar-runde.

Da han utpå kvelden kikket opp mot himmelen, fikk han se «Kristus selv» åpenbare seg. Han ble forferdet, dro tilbake til sitt skip, lovet dyrt og hellig at han aldri skulle drikke mer. Lite ante han at dette var kvelden da belysningen til Kristus-statuen ble tent for første gang, altså 12. oktober 1931.

 

Fakta: Kristus-statuen (Rio de Janeiro)

  • Kunstner: skulptøren Paul Landowski
  • Bygget: 1922 – 1931
  • Innviet: oktober 1931
  • Byggemateriale: armert betong, belagt med kleberstein
  • Initiativtager: Erkebiskopen av Rio foreslo at det skulle reises en Kristus-statue i 1921
  • Mål: Den 30,7 meter høye statuen står på en 9,6 meter høy sokkel og veier totalt 1145 tonn.
  • Kapell: Under statuen ble det i 2006 innviet et kapell, som er tilegnet Brasils nasjonalhelgen Nossa Senhora Aparecida
Kilde: Wikipedia 

Se flere videoer

Lansering av bok om Lars Roar Langslet

Lansering av Kjell Arild Pollestads bibeloversettelse

Norske pilegrimer besøker pave Frans