Scorsese lager ny storfilm om Jesus

Scorsese.2.NTB_2L9cuAJ9rrE.jpg
STJERNEREGISSØR OG KATOLIKK: Martin Scorsese planlegger å spille inn en ny film om Jesus i 2024. Filmen er inspirert av pave Frans. Her er Scorsese fotografert under gallafesten til National Board of Review i New York 11. januar 2024. FOTO: REUTERS/Jeenah Moon

 

Martin Scorsese, Oscar-vinner og verdensberømt filmregissør, planlegger en ny film om Jesus. Den har som mål å «fjerne det negative som hefter ved organisert religion».

 

I et intervju med Los Angeles Times forteller 81 år gamle Scorsese at han har skrevet manuset sammen med kritikeren og filmskaperen Kent Jones, og at han planlegger å spille filmen inn senere i år.

 

«A Life of Jesus»

Filmen vil være basert på den katolske, japanske forfatteren Shūsaku Endōs (1923-1996) bok «A Life of Jesus», og vil for det meste utspille seg i nåtiden for å «gi en tidløs følelse». Den vil fokusere på det sentrale i Jesu lære på en måte som utforsker det grunnleggende, men den har ikke som mål å misjonere.

– Jeg vil prøve å finne en ny måte å gjøre dette mer tilgjengelig på og fjerne det negative som har vært forbundet med organisert religion, sier Scorsese til avisen.

 

Gå tilbake

Scorsese mener man må løfte blikket.

– Akkurat nå blir alle i harnisk bare du nevner ordet «religion», fordi mange mener religionen har mislyktes på så mange måter, legger han til.

– Men det betyr nødvendigvis ikke at religionens opprinnelige impuls var feil. La oss gå tilbake og la oss tenke grundig igjennom dette, sier han.

 

Møtte pave Frans 

Inspirasjon til filmen kom i mai 2023 etter at Scorsese møtte pave Frans på Global Aesthetics of the Catholic Imagination, en konferanse som samlet kunstnere og kreative mennesker fra hele verden.

Etter dette møtet sa Scorsese:

– Jeg har svart på pavens appell til kunstnere på den eneste måten jeg vet om: Ved å forestille meg en historie og skrive et manus til en film om Jesus.

 

Ville bli prest

Katolsk tro og religiøse temaer har preget noen av Scorseses tidligere filmer, som «Silence» og den kontroversielle filmen «The Last Temptation of Christ» fra 1988, skriver Los Angeles Times.

Martin Scorsese er oppdratt katolsk og gikk på en katolsk videregående skole før han fulgte et forberedende presteseminar i et år.

I et intervju med jesuittenes innflydelsesrike tidsskrift La Civilta Cattolica i desember 2016, fortalte han jesuittpater Antonio Spadaro følgende:

«Da jeg var yngre, tenkte jeg på å lage en film om det å være prest. Selv ville jeg så å si gå i fader Principes [sogneprestens] fotspor og bli prest. Jeg gikk på et forberedende presteseminar, men strøk det første året.»

Scorcese legger til at selv om han ikke går regelmessig til messe i dag, «har min vei vært, og er, katolsk tro og lære. Etter å ha tenkt på andre ting i mange år, og prøvd meg litt her og der, føler jeg meg mest komfortabel som katolikk», sier han til Los Angeles Times.

(The Guardian/Los Angeles Times/katolsk.no)