Pave Frans utfordrer «kjønnsideologi» på symposium om kall

NTB_YMcikC2-CPU.jpg

KLARE ORD: Pave Frans taler på det internasjonale symposiet «Mann–Kvinne: Guds bilde». Foto: NTB / Vatican Media via Reuters

 

I en tale til deltakerne på det internasjonale symposiet «Man–Woman: Image of God» beskrev pave Frans såkalt kjønnsideologi som vår tids «styggeste fare», fordi den opphever alle forskjellene som gjør oss til mennesker.

 
Tekst: Lisa Zengarini, Vatican News
Oversettelse: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

Fredag 1. mars gikk pave Frans igjen ut mot kjønnsteori og beskrev det som «en stygg ideologi i vår tid», fordi den visker ut alle forskjeller mellom menn og kvinner. Å oppheve denne forskjellen «er å utslette menneskeheten. Mann og kvinne eksisterer i stedet i en fruktbar ‘spenning’», sa han.

 

Symposiet

Uttalelsene kom idet han åpnet sin tale til deltakerne på det internasjonale symposiet «Man–Woman: Image of God. Towards an Anthropology of Vocations» [«Mann–kvinne: Guds bilde. Mot en antropologi for kall»], som ble holdt i Vatikanet 1.–2. mars.

Kongressen arrangeres av kardinal Marc Ouellet, prefekt emeritus for Dikasteriet for biskoper, sammen med Centre for Research and Anthropology of Vocations (CRAV). Den er en oppfølging av det forrige symposiet i 2022, som var viet prestedømmets teologi.

Innledningsvis sa paven at han fortsatt er forkjølet og ba sin assistent monsignore Filippo Ciampanelli om å lese opp talen for ham, «slik at jeg ikke blir så sliten».

I den forberedte teksten reflekterte paven over temaet for kongressen, som først og fremst tar sikte på å fremheve den antropologiske dimensjonen ved ethvert kall.

 

Mennesket er et kall

Han bemerket at «menneskets liv er et kall» som har en relasjonell karakter: «Jeg eksisterer og lever i relasjon til den som har skapt meg, til den virkeligheten som overskrider meg, til andre og til verden rundt meg, der jeg er kalt til å omfavne et spesifikt og personlig oppdrag med glede og ansvar.»

 

«Hver og en av oss oppdager og uttrykker seg selv som kalt, som en person som realiserer seg selv i lytting og respons, og som deler sitt vesen og sine gaver med andre for det felles gode.»

 

Denne grunnleggende antropologiske sannheten blir noen ganger oversett i dagens kulturelle kontekst, der mennesker har en tendens til å bli redusert til sine materielle og primære behov. Likevel, sa pave Frans, er de mer enn dette: skapt av Gud i hans eget bilde, bærer menn og kvinner «i seg en lengsel etter evighet og lykke som Gud selv har plantet i deres hjerter, og som de er kalt til å oppfylle gjennom et spesifikt kall.»

«Vår væren i verden er ikke bare et resultat av tilfeldigheter, men vi er en del av en kjærlighetsplan og er invitert til å gå ut av oss selv og realisere den, for oss selv og for andre», sa paven.

 

«Vi er kalt til lykke, til livets fylde, til noe stort som Gud har bestemt oss til.»

 

Vi har alle et oppdrag i Kirken og samfunnet

Med henvisning til Den hellige kardinal John Henry Newmans Meditasjoner og bønner bemerket pave Frans videre at ikke bare har vi alle blitt betrodd et oppdrag, men «hver og en av oss er et oppdrag».

Paven ønsket derfor symposiet og studiene som er gjennomført om dette temaet velkommen fordi de, sa han, «sprer bevissthet om det kallet som hvert menneske er kalt til av Gud». De er også nyttige for å reflektere over dagens utfordringer, den pågående antropologiske krisen og behovet for å fremme menneskelige og kristne kall.

 

NTB_cAPtjR3r6DU.jpg

GODT OPPMØTE: Mange var til stede i salen for å lytte til pavens tale den 1. mars. Foto: NTB / Vatican Media via Reuters 

 

Å fremme et mer effektivt «kretsløp» av kall

Han understreket også viktigheten av å fremme «et mer effektivt kretsløp» av ulike typer kall i Kirken, inkludert kall for legfolk, prestetjeneste og gudviet liv, slik at de «kan bidra til å skape håp i en verden overveldet av død».

«Å skape dette håpet og stille seg til Guds rikes tjeneste for å bygge en åpen og broderlig verden er et oppdrag som er betrodd alle kvinner og menn i vår tid», sa han.

 

Mot til å søke Guds vilje

Avslutningsvis oppmuntret pave Frans deltakerne på symposiet til ikke å sky unna risikoene ved å søke Guds vilje i sitt arbeid, og minnet dem om at en levende tro ikke er en museumsgjenstand: «Den Hellige Ånd ber oss om trofasthet, men trofasthet beveger og får oss ofte til å ta sjanser», sa han.

 

«Gå fremover med mot til å skjelne og ta sjansen på å søke Guds vilje.»

 

Les mer