Paven inviterer til «24 timer for Herren»

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422-5.jpeg

FORSONING: Paven inviterer de troende til å ta imot skriftemålets sakrament. Foto: Vatican News

 
Tekst: Marta Teresa Wade

 

Midt i fastetiden, for ellevte gang, oppfordres alle til å våke i bønn.

Pave Frans vil selv innlede våkenatten fredag 8. mars.

 

Med fokus på tilgivelse

Hvert år inviteres menigheter over hele verden til å holde kirkene åpne lengre enn vanlig og tilby skriftemål, under en sakramentstilbedelse. Arrangementet pleier å begynne med en gudstjeneste fredag kveld og avsluttes lørdag morgen med messe.

Temaet for årets feiring er: «Å vandre i et nytt liv» (jf. Rom 6,4), og pave Frans oppfordrer alle troende til å reflektere over og oppsøke tilgivelse.

Våkenatten åpnes av paven fredag kl. 16.30 i kirken San Pio V i Roma og vil vare til og med lørdag 9. mars.

Dikasteriet for evangelisering har forberedt materiale som menighetene kan bruke til sine lokale arrangementer. I sitt forord skriver de at hensikten med arrangementet er å sette forsoningens sakrament i sentrum av Kirkens pastorale liv: i våre fellesskap og menigheter.

 

Her i Norge

«24 timer for Herren» er også en godt etablert tradisjon i våre egne menigheter. Mange kirker holder dørene åpne hele natten idet de fylles med bønn og sang foran Det hellige sakramentet. Det er mulighet til skriftemål og ulike grupper tar på seg ansvar for å våke i løpet av natten, så det alltid er noen til stede.

 

St. Olav domkirke i Oslo har planlagt våkenatt til helgen som innleder Den stille uke: fredag 22 mars til lørdag 23 mars. Denne fredagen er det også Ekstrem korsvei, og de som blir sittende i kirken kan be for og sammen med dem som vandrer om natten.

 

I Trondheim arrangeres bønnestunden i tråd med pavens kalender, men St. Olav katolske domsogn samles for hele 40 timer for Herren (Quarant’ore). I førti timer hvilte Kristi legeme i graven og i førti dager var Jesus i ørkenen før sitt offentlig virke, forteller menigheten på sin nettside. Derfor begynner tilbedelsen allerede torsdag kveld, 7. mars. Kirken holder åpent frem til kl. 23.00 både torsdag og fredag.

 

Les mer