Paven med en spesiell hilsen til alle barn

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422-3.jpeg

INVITERER BARNA: Paven sender en hilsen til alle verdens unge. Foto: Vatican Media

 

Den aller første Verdensbarnedagen organiseres i mai i Roma. I forkant av feiringen sendte pave Frans en hilsen til alle barna i verden.

 

Tekst: Francesca Merlo
Oversettelse: Marta Teresa Wade

 

Pave Frans oppfordrer alle barna til å stå sammen og lytte til råd fra de voksne fordi deres «vær så snill» og «takk» er et første skritt mot en bedre verden.

Verdensbarnedagen arrangeres i Roma 25.-26. mai i år og den «nærmer seg med stormskritt», sier paven i sitt brev til de inviterte.

 

Les mer

 cq5dam.thumbnail.cropped.750.422-4.jpeg

PLANLEGGING: Pressekonferansen i Vatikanet i forkant av Verdensbarnedagen. Foto: Vatican News

 
Retter seg til alle

I brevet skriver pave Frans at han ønsker å snakke direkte med «hvert» barn fordi hvert enkelt av dem er unikt og kostbart. Samtidig er teksten adressert til «alle», fordi alle barn «er et tegn på enhver persons ønske om å vokse og blomstre».

Den hellige far minner barna om at de er en kilde til glede for deres foreldre og familier, men også for vår felles verdensfamilie og for Kirken, der vi alle hører sammen. Derfor oppfordrer han dem til å være oppmerksomme på historiene voksne forteller dem.

 

Vær sammen med de barna som lider 

Den andre oppfordringen er å aldri glemme alle de barna som lider og går gjennom en vanskelig tid. Det gjelder blant annet de som kjemper mot sykdommer, på sykehuset eller hjemme. Noen av dem blir slikt «grusomt frarøvet barndommen», forteller paven.

Pave Frans tenker også på alle de som er ofre for krig og vold, de som sulter og tørster, som bor på gaten, som er tvunget til å være soldater eller å flykte som flyktninger, barn som blir atskilt fra foreldrene og de som ikke kan gå til skolen, de som blir et offer for kriminelle gjenger, narkotika eller andre former for slaveri og overgrep.

Vi må lytte til deres stemmer, understreker paven.

 

Holde sammen 

Hvis vi vil at vår verden skal kunne blomstre, er det likevel ikke nok å være nær hverandre, fortsetter paven.

 

«Vi trenger, fremfor alt annet, å være forenet med Jesus.»

 

Han forklarer at sammen med Jesus kan vi drømme om fornyelsen av vår menneskelige familie og jobbe videre for et mer kjærlig samfunn, som tar vare på vårt felles hjem.

Pave Frans forklarer at å skape et omsorgsfullt og broderlig samfunn starter med små ting, som å si hei til andre, be om tillatelse, be om tilgivelse og å si takk. Hvis vi tør å ta små skritt, ett om gangen, vil verden endre seg, sier han.

Deretter fremhever paven viktigheten av et vennskap. Alt er alltid bedre, når vi er sammen, understreker han og inviterer barna til å dele sine gleder med andre.

 

«Gaver er fint, men bare hvis de hjelper oss å være sammen.»

 

Hemmeligheten bak bønnen

Så deler paven med barna en hemmelighet: bønnens hemmelighet.

«Bønn fyller våre hjerter med lys og varme.» 

Han inviterer barna til å be til Faderen akkurat som Jesus gjorde.

«På sitt språk kalte Jesus Faderen «Abba», som betyr «pappa». La oss gjøre det samme», sier paven og legger til at på denne måten vil vi alltid føle at Jesus er nær oss.

Til slutt inviterer pave Frans alle barna til å allerede nå forberede seg til dagene i mai, når mange av dem vil være til stede sammen i Roma, ved å be Fadervår.

Han inviterer barna til ikke bare å si ordene, men også lytte til dem.

«Gud har alltid elsket oss», sier paven, og inviterer de små til å be denne bønnen:

 

Kom, Hellige Ånd, vis oss din skjønnhet, gjennom ansiktene til barn over hele verden.

Kom, Jesus, du som gjør alt nytt, du som er veien, som fører oss til Faderen, kom og bli hos oss alltid.

Amen.

 

Les mer