Den hellige Hesychius av Carcere (1. årh)

Minnedag: 1. mai

En av gruppen Syv apostoliske menn; skytshelgen for Cazorla i Spania

Den hellige Hesychius (Isichius, Isicius, Iscius, Hesicius, Hisicius, Esicius, Esitius; sp: Hesiquio, Isicio, Exiquio; fr: Hisque) levde ifølge tradisjonen i det første århundret, i apostolisk tid. Han er en av gruppen «Syv apostoliske menn» (siete varones apostólicos), syv kristne klerikere som ble ordinert i Roma av apostelfyrstene Peter og Paulus og sendt for å evangelisere Spania. I tillegg til Hesychius, består denne gruppen av de hellige Cecilius, Ctesiphon, Eufrasius, Torquatus, Indaletius og Secundus (Cecilio, Tesifonte, Eufrasio, Torcuato, Indalecio y Segundo). Legenden stammer antakelig fra 700-tallet.

I likhet med i mange gamle franske bispedømmer er det også flere steder i Spania slik at legendene prøver å knytte stedets første biskop til en av Jesu apostler. I virkeligheten er det grunn til å anta at de syv må ha levd på 200-tallet.

Martyrologiet fra Lyon (806 AD) inkorporerte tekst fra en kilde fra 400-tallet, og de syv helgenene nevnes i den mozarabiske liturgien. Ifølge manuskripter fra 900-tallet, som inneholdt informasjon fra 700- og 800-tallet, kom de syv prestene til Acci (nå Guadix i provinsen Granada), hvor de hvilte ut etter den strabasiøse reisen. De dro inn i byen for å kjøpe mat. Men dette var under feiringene til ære for Jupiter, Mercurius og Juno. Hedningene løp etter dem til elven, hvor det var en stor og solid bro. Men da alle hedningene løp ut på den, kollapset broen mirakuløst slik at de syv ble berget. En adelskvinne ved navn Luparia, som var interessert i deres misjon, gjemte dem og omvendte seg til kristendommen etter å ha bygd et alter til ære for den hellige Johannes Døperen.

De syv misjonærene bestemte seg for å evangelisere ulike deler av regionen Baetica (dagens Andalucía i Sør-Spania). Hesychius dro til Carcere (Carteia eller Carcesi) (dagens Cazorla i provinsen Jaén). Identifiseringen av disse stedene er upresis, for andre kilder hevder at Carcere eller Carcesi ikke er Cazorla, men Cieza i regionen Murcia. Han ble martyrdrept der ved å bli steinet til døde på et sted kalt La Pedriza. Hos Migne nevnes Gibraltar, hvor han skal ha dødd «i fred», altså ikke som martyr.

Deres felles minnedag var tidligere 15. mai, men det nye Martyrologium Romanum (2001) legger den til 1. mai. I tillegg har hver av helgenene sin egen minnedag. I Madrid og andre steder i Spania blir Hesychius minnet den 1. mars. Det finnes statuer av alle de syv hellige i tillegg til en av St. Peter i katedralen i Guadix.

Kilder: Patron Saints SQPN, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 16. september 2011

 

av Per Einar Odden publisert 16.09.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:03