Den hellige Joakim Hao Kaizhi (1782-1839)

Minnedag: 28. september

Joakim Hao Kaizhi (1782-1839) En av de hellige martyrene fra Kina (Den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere)

Den hellige Joakim Hao Kaizhi [Ho] ble født i 1782 i landsbyen Zhazuo [Tchao-Tso] i distriktet Xiuwen i provinsen Guizhou [Kouy-Tcheou] i Kina i en hedensk familie. Som ung prøvde han først å tjene til livets opphold ved å riste bomull, men senere ble han koppersmed. I 1802 møtte han Zhang Dapeng, og av ham fikk han høre om Kristi lære. Etter at faren døde, flyttet han og moren til hovedstaden i provinsen, Guiyang [Kouy-yang]. Der ble han døpt med navnet Joakim av p. Johannes Tang, og han giftet seg også med en katolikk. Men få år senere døde hans hustru, og han levde deretter i sølibat resten av livet.

Joakim var en rettskaffen mann, arbeidsom og sjenerøs mot de fattige. Han levde et temmelig asketisk liv, ba kontinuerlig og fastet ofte. Han ga avkall på sitt hus for gudstjeneste, og for sine mange dyder ble han kalt en levende helgen.

Da den store forfølgelsen i 1814 begynte, ble Joakim og rundt 200 andre katolikker kastet i fengsel. De fikk beskjed om å trampe på krusifikser, men alle nektet. Den rasende dommeren sørget da for at de førti gruppelederne ble utsatt for fryktelig tortur, men de gledet seg over at de var funnet verdige til å lide for Kristus. Etter seks måneder i fengsel ble de sendt til Guiyang hvor de igjen ble utsatt for tortur. Joakim besvimte flere ganger, men siden han ikke ville avsverge sin tro, ble han til slutt sendt i eksil til Yili i Mongolia.

Der fant han mange prester og katolikker i eksil og var i stand til å delta i messen ofte. De bygde til og med fire kirker der for de forviste og de lokale kristne. I 1821 brøt det muslimske opprøret ut, og Joakim hjalp soldatene med å bekjempe opprørerne. Generalen i den forsvarende hæren rapporterte dette til keiseren, Som en belønning for sitt mot fikk Joakim tillatelse til å vende hjem - etter 18 år i eksil. P. Hao fra Shanxi [Shansi] returnerte sammen med ham og ga ham et betydelig pengebeløp, men pengene brukte han til å kjøpe et sted for gudstjeneste. Dette ble den gamle Nordkirken i Guiyang.

I 1836 ble han arrestert på nytt og bedt om å avsverge troen. Nok en gang nektet han. Resultatet var at han ble utsatt for grusom tortur i fengselet, men dette styrket bare hans tro. Da keiseren hadde stadfestet dødsdommen, ble han henrettet ved å bli kvalt den 29. mai 1839, og det ble sagt at en ildkule ble sett over hans hode, og da han døde, dro den plutselig opp til himmelen. Andre kilder sier at han døde den 9. juli 1839.

Joakim ble saligkåret den 27. mai 1900 (dokumentet (Breve) var datert den 7. mai) av pave Leo XIII (1878-1903) som en av gruppen «Den salige Gabriel Johannes Taurin Dufresse og 12 ledsagere». Ordet ledsagere i denne forbindelse betyr ikke at de faktisk ledsaget ham, men at de led martyrdøden i Kina og ble saligkåret sammen med ham. Han ble helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II som en av de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

De 120 martyrene fra Kina har minnedag 28. september. Hans minnedag er ellers 24. november.

Relikviene til den hellige Johannes Peter Néel og 15 kinesiske martyrer ble i årene 1937-45 samlet sammen av p. Fang Ho og brakt fra det kinesiske fastlandet til Taipei på Taiwan. Siden da har de vært fremvist for offentlig og offisiell venerasjon i kirken «De kinesiske salige martyrer» i Peng Chiao. De 15 er de hellige Peter Wu Guosheng [Ou], Josef Zhang Dapeng [Tchang Taong], Peter Liu Wenyuan [Lieou; Ouen Yen], Joakim Hao Kaizhi [Ho], Laurentius Wang Bing [Ouang-Ping], Hieronymus Lu Tingmei [Lou-Tin-Mei], Johannes Baptist Luo Tingyin [Lô], Agathe Lin Zhao [Lin-Tchao], Marta Wang-Luo Mande [Ouang; Maria Wang f. Luo], Josef Zhang Wenlan [Tchang-Yo-Yang], Paulus Chen Changpin [Tchen-Tchang-Ping], Johannes Zhang Tianshen [Tchang], Lucia Yi Zhenmei [Y], Martin Wu Xuesheng [Ou-Sue-Chang] og Johannes Chen Xianheng [Tchen].

av Webmaster publisert 13.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:48