Kardinal Ratzinger kritiserer statsminister Berlusconi

Vatikanet - KI (CWN) - Kardinal Joseph Ratzinger har offentlig tatt avstand fra en uttalelse fra den italienske statsministeren Silvio Berlusconi, som har forårsaket opprør i Italia ved å si at den vestlige kulturen er islam overlegen.

«Man kan ikke tale om at en kultur er en annen overlegen, fordi historien har vist at et samfunn kan endre seg fra en tid til en annen», bemerker kardinalen til den italienske avisen La Repubblica. Prefekten for Kongregasjonen for Troslæren sier at til ulike tider i tidligere århundrer har islam vært andre kulturer overlegen, mens til andre tider har vestlige kristne kulturer vært de førende.

Kardinal Ratzinger påpeker også at kultur er «et svært komplekst spørsmål», og at det er for enkelt å si at en kultur er overlegen uten å klargjøre nærmere. Islamsk kultur har for eksempel gitt enorme bidrag til matematikk, medisin, vitenskap og arkitektur, sier den tyske veterankardinalen. Men han legger til at i de siste århundrene har islam gjennomgått en slags dekadens samtidig som den vestlige kulturen har blitt mer robust og energisk.

Catholic World News 1. oktober 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
1. oktober 2001

av Webmaster publisert 05.10.2001, sist endret 05.10.2001 - 14:23