Spekulasjoner om sentrale kardinalers etterfølgere

Vatikanet - KI (CWN) - Den italienske avisen Il Messaggero spekulerer i en artikkel om hvem som vil etterfølge tre sentrale kardinaler som i løpet av 2002 når Kirkens offisielle pensjonsalder på 75 år. Dette er erkebiskop Carlo Maria Martini av Milano (15. februar), prefekt for Troslærekongregasjonen Joseph Ratzinger (16. april) og Vatikanets statssekretær Angelo Sodano (23. november). Disse kardinalene må i likhet med alle biskoper levere inn sin avskjedssøknad når de fyller 75 år. Det er imidlertid slett ikke sikkert at paven vil innvilge søknadene, og noen av de viktigste og mest uunnværlige biskopene har sittet i sine stillinger i flere år etter oppnådd pensjonsalder.

Kardinal Martini er den som når aldersgrensen først. Han har for lengst offentliggjort sitt faste forsett om å gå av på 75-årsdagen, og han har bedt paven om å få lov til å trekke seg tilbake til Jerusalem for å tilbringe sine siste år med studier og bønn i Det hellige Land. I italienske aviser spekuleres det at paven vil beholde ham i et halvt år, men at han deretter får trekke seg tilbake i juli.

Il Messaggero tror at hans etterfølger i Milano, som er det største bispedømmet i Europa og det nest viktigste i Italia etter Roma, vil bli kardinal Dionigi Tettamanzi, erkebiskop av Genova, eller kardinal Giovanni Battista Re, prefekt for Bispekongregasjonen. Begge nevnes som papabile, det vil si mulige kandidater ved neste pavevalg, men kardinal Re har ingen erfaring med å administrere et bispedømme. Noen år i Milano ville rette opp det. En tredje kandidat som nevnes, er biskop Renato Corti av Novara, som tidligere var hjelpebiskop i Milano.

Kardinal Ratzinger er den neste som må levere sin avskjedssøknad. Det har lenge vært kjent at den tyske kardinalen ønsker å kunne gå av for å vie seg til videre studier og fremfor alt å kunne skrive bøker, men de færreste tror at pave Johannes Paul II vil gi slipp på ham. Mange mener at Ratzinger vil bli bedt om å fortsette i sin stilling så lenge dette pontifikatet varer. Skulle han imidlertid få innvilget avskjedssøknaden, er Il Messaggeros teori at han vil bli erstattet av erkebiskopen av Wien, kardinal Christoph Schönborn (56), eller muligens av kardinal Camillo Ruini (70), pavens vikar for bispedømmet Roma og formann for den italienske bispekonferansen.

Kardinal Sodano blir ikke 75 år før i november. Hans etterfølger kan i følge Il Messaggero bli en av de to erkebiskopene som nå er hans nestkommanderende - Leonardo Sandri eller Jean-Louis Tauran. Avisen påpeker at dette bare er noen få av de tretti kardinalene som snart når - eller allerede har nådd - pensjonsalderen. Nye utnevnelser kan også snart ventes i erkebispedømmene Paris, Kraków, Barcelona, Philadelphia og Hong Kong. [Venezia fikk ny patriark 5. januar 2002].

Catholic World News 10. desember 2001, diverse italienske nyhetsmeldinger KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
10. desember 2001

av Webmaster publisert 07.01.2002, sist endret 07.01.2002 - 22:22