Ny biskop av Trier

Vatikanet - KI (KAP/VIS) - Pave Johannes Paul II utnevnte den 20. desember 2001 hjelpebiskop Reinhard Marx av Paderborn til ny biskop av Trier. Med sine 48 år blir han Tysklands yngste stiftsbiskop, mens Trier er Tysklands eldste nåværende bispedømme. Han etterfølger biskop Josef Spital, som gikk av i januar etter å ha nådd aldersgrensen.

Reinhard Marx ble født i 1953 og presteviet i 1979. I 1981 ble han åndelig leder og i 1989 direktør for erkebispedømmet Paderborns Sosialinstitutt i Dortmund. Fra 1981 til 1989 var han samtidig bispedømmets ansvarlig for bedriftssjelesorg. Paderborns erkebiskop Johannes Joachim Degenhardt utnevnte ham i 1996 til ekstraordinær professor i kristen samfunnslære ved det teologiske fakultetet i Paderborn. Paven utnevnte ham til hjelpebiskop i juli samme år.

Biskop Marx har stadig uttalt seg om sosialpolitiske spørsmål og problemer som arbeidsløshet, globalisering av markedene og en etisk vurdering av aksjehandelen. Han har ingen berøringsangst overfor de politiske partiene og har stadig gått inn for at kristne tar ansvar på alle nivå i samfunnspolitikken. For to år siden ble han formann for den tyske biskoppelige kommisjonen Iustitia et Pax (Rettferdighet og fred). Marx regnes som samtidsinteressert, fremskrittsvennlig og økumenisk. Samme dag som han ble utnevnt til biskop av Trier, gikk han offentlig ut mot tanken på at det finnes en «rettferdig krig». Vold kan være det siste middelet for å skape fred, men uansett er og blir det et onde.

Bispedømmet Trier har rundt 1,7 millioner katolikker i mer enn 950 menigheter. Den gamle romerske byen Trier (fransk: Trèves) spiller en stor rolle i kristendommens tidlige historie. Byen er også fødested for en annen Marx, den kjente Karl Marx (1818-83), forfatter av Das Kapital og Det kommunistiske manifest. Det som forener de to, er at arbeid og kapital, rettferdighet og en sosial samfunnsording står i sentrum for deres arbeid. Men i motsetning til Karl Marx med hans teser om klassekamp og klassehat satser den kristne sosialetikeren Reinhard Marx på prinsippene i den katolske sosiallæren: personlig verdighet, solidaritet, subsidiaritet og nestekjærlighet.

Fra bispedømmet Trier stammer også to av våre tre biskoper, nemlig biskop-prelatene Goebel av Tromsø og Müller av Trondheim.

Kathpress og Vatican Information Service 20. desember 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. desember 2001

av Webmaster publisert 07.01.2002, sist endret 07.01.2002 - 22:33