Bakvaskelseskampanje mot mulig ny erkebiskop av Canterbury

London - KI (KAP) - Den anglikanske biskopen av Rochester, Michael Nazir-Ali, som stammer fra Pakistan og er en av favorittene til å etterfølge den anglikanske kirkens primas, erkebiskop George Carey av Canterbury, sier at han er offer for en rasistisk kampanje. I et intervju med avisen Daily Telegraph sist søndag uttrykker biskop Nazir-Ali frykt for at den indre kirkelige rasismen mot ham fremfor alt skader Den anglikanske kirken i landet. Lørdag meldte flere britiske medier om en intern kirkelig undersøkelse av biskopen, og blant annet ble det hevdet at han i sin ungdom i flere år hadde vært praktiserende katolikk. En medbror skal til og med ha kalt ham «Paki-papist». En talskvinne for Den anglikanske kirke i England understreker imidlertid at biskopens åndelige vei ikke er uvanlig.

I følge mediene ble det andre anklager mot biskopen som gjaldt hans akademiske kvalifikasjoner og hans alder. Den 52-årige Nazir-Ali ble beskyldt for å ha manipulert med begge disse opplysningene, men anklagene har siden vist seg å være falske. Det samme gjaldt anklager om han hadde vært gift tidligere og at han kjøpte sitt første bispesete. I intervjuet med Daily Telegraph nedtoner han sine ambisjoner om å overta som anglikansk primas, men den siste uken har han i intervjuer erklært seg villig til å akseptere embetet dersom han blir kalt til det.

Til anklagene om hans katolske fortid sier biskopen: «Jeg føler at kristenhetens anglikanske vei bringer det katolske og det evangeliske sammen.» Selv vil han betegne seg som katolsk og som evangelisk, sier Nazir-Ali, hvis muslimske far konverterte til katolisismen. Avisen The Times skriver at Nazir-Alis engasjement i Den katolske kirke begynte da han som 15-åring ble sendt til en katolske skole, men han ble opptatt i Den anglikanske kirke da han var rundt 20 år.

Dr. Nazir-Ali ble født i 1949 i Karachi i Pakistan og kom til England for første gang på 1970-tallet for å studere i Cambridge. Han ble presteviet i Karachi i 1976, og i 1984 ble han valgt til biskop av Raiwind, et landsens bispedømme i Pakistan, bare 35 år gammel. I 1986 ble han utnevnt til assistent for erkebiskopen av Canterbury. I 1989 ble han assisterende biskop i bispedømmet Southwark i London, og han ble innsatt som biskop av Rochester i 1995. Han ble dermed den første anglikanske stiftsbiskopen fra en etnisk minoritet. Han er gift og har to sønner i 20-årene. Han er ekspert på islam og har vært en av statsminister Tony Blairs rådgivere under Afghanistan-krigen.

I følge Daily Telegraph går den britiske tronfølgeren prins Charles, fremtidig overhode for Church of England, inn for en annen kandidat til å etterfølge erkebiskop Carey. Med henvisning til «nære medarbeidere» av prinsen av Wales hevder avisen at han ønsker seg biskopen av London, Richard Chartres, som ny primas. Han verdsetter dennes pragmatisk tradisjonalistiske kurs i ledelsen av kirken. Chartres regnes som motstander av kvinnelige prester, mens Nazir-Ali er en klar tilhenger. Siden 1994 har kvinner kunnet bli viet til prester i Church of England. Men den lidenskapelig debatten om spørsmålet raser fortsatt like høyt.

Avisen hevder med henvisning til en ikke navngitt biskop at biskop Chartres også aksepterer forholdet mellom prins Charles og hans «nære venninne» Camilla Parker Bowles. Den ledende «liberale» kandidaten til ny erkebiskop av Canterbury er erkebiskopen av Wales, dr. Rowan Williams (51).

Kathpress 13. januar og BBC 12. januar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
13. januar 2002

av Webmaster publisert 14.01.2002, sist endret 14.01.2002 - 20:14