Paven avlyser enda et sognebesøk

Roma - KI (KAP) - For andre søndag på rad har pave Johannes Paul II av «helsemessige årsaker» avlyst et besøk til et sogn i Roma. Vatikanets talsmann, dr. Joaquin Navarro-Valls, opplyser at pavens besøk i menigheten San Gelasio I i Roma er utsatt inntil videre på grunn av pavens «vedvarende, men etter hvert svakere smerter i høyre kne». Pavens andre avtaler i helgen, som en bønnevake i Vatikanets audienshall på lørdag kveld og Angelusbønnen søndag formiddag, fant imidlertid sted som normalt.

Allerede forrige helg måtte paven overraskende avlyse et sognebesøk i sentrum av Roma. Også den gangen oppga Navarro-Valls pavens knesmerter som grunn. De ortopediske problemene i det høyre beinet skyldes trolig pavens hofteoperasjon i april 1994, som han måtte gjennomgå etter et fall på badet. Siden har paven hatt problemer med å gå.

Men observatører i Vatikanet spekulerer også over om det i tillegg til helseårsakene også finnes sikkerhetsgrunner til avlysningene. For eksempel eksploderte det en bombe utenfor det italienske innenriksdepartementet to dager etter det forrige avlyste sognebesøket. Dagen før den nye avlysningen arresterte italiensk politi i Roma fem antatte medlemmer av en muslimsk terrorgruppe og gjennomsøkte mange leiligheter og muslimske bønnerom. Da paven ved sine sognebesøk søker direkte kontakt med befolkningen og dermed skaper uoversiktlige situasjoner, er det for de sikkerhetsansvarlige spesielt vanskelig å garantere pavens sikkerhet.

Likevel virket paven søndag tydelig svekket. Han snakket med tydelig stemme, men trakk stadig pusten hørbart. Ved slutten av sin tale nevnte han det avlyste besøket i San Gelasio I og sa til menighetens medlemmer at han var med dem i ånden, men håpet å komme til dem personlig en gang i fremtiden.

Kathpress 3. mars 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
3. mars 2002

av Webmaster publisert 06.03.2002, sist endret 06.03.2002 - 22:46