Folket helligkårer ung soldat

Moskva - KI (KAP) - I St. Petersburg er en ung soldat, som ble myrdet av tsjetsjenske opprørere i den første krigen i Tsjetsjenia (1994-96), proklamert som hellig av folket. Den franske katolske internettavisen Infocatho skriver at på «Stridskreftenes dag» ble det spontant satt opp et ikon på alteret i katedralen Maria Himmelfart i St. Petersburg av soldaten Jevgenij Rodjonov. I henhold til gammel kristen skikk er det dermed foretatt en helligkåring gjennom «akklamasjon fra folket».

Denne formen for helligkåring var også opprinnelig vanlig i Den katolske kirke, men hos de ortodokse har den aldri gått i glemmeboken. Likevel finnes det i dag også hos de ortodokse kirkelige kommisjoner for helligkåringsprosesser. Den ansvarlige kommisjonen i Moskva-patriarkatet har allerede gransket Jevgenij Rodjonovs sak. En høytidlig erklæring har ennå ikke kommet, men kommisjonen har allerede tatt initiativ til å bygge en kirke viet til ham i Chankala ved Grosny, hvor hovedkvarteret for de russiske troppene i Tsjetsjenia befinner seg.

Den 19-årige rekrutten Rodjonov ble under den første Tsjetsjenia-krigen tatt til fange av opprørsoldatene under Ruslan Chajchorojev. Fordi han bar et kors om halsen, ble han identifisert som kristen. Under sitt tre måneder lange fangenskap ble han gjentatte ganger oppfordret til å avlegge den muslimske trosbekjennelsen Shahada og konvertere til islam. Rodjonov avviste dette hver gang, og til slutt ble han halshogd.

Kathpress 27. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
27. februar 2002

av Webmaster publisert 06.03.2002, sist endret 06.03.2002 - 16:29