Presidenten ville tvinge kardinal ut av embetet

Tananarive - KI (KAP) - Den tidligere presidenten på Madagaskar, Didier Ratsiraka, som nylig tapte presidentvalget i landet, har åpenbart forsøkt å tvinge sin kritiker, kardinal Armand Gaetan Razafindratandra ut av embetet som erkebiskop av Tananarive ved å intervenere i Vatikanet. I et intervju med den madagassiske avisen Midi Madagasikara forteller kardinalen at Ratsiraka i et brev til pave Johannes Paul II ba om at han fikk avløsning som erkebiskop, men uten resultat. Som begrunnelse anførte presidenten at kardinalen var en tilhenger av hans motkandidat Marc Ravalomanana i stedet for å fungere som megler.

Kardinal Razafindratandra fylte 75 år den 7. august 2000, og i henhold til kirkeretten søkte han da paven om å få ga av som erkebiskop av den madagassiske hovedstaden, men paven innvilget ikke søknaden.

Kardinalen, som er kjent for sin åpenhjertighet, avviste i intervjuet spekulasjoner om sin avgang og understreket at dette ikke er riktig tidspunkt. I et intervju med den franske katolske avisen La Croix erklærte generalsekretæren for den madagassiske bispekonferansen, biskop Fulgence Rabeony, at biskopene i landet har anerkjent Marc Ravalomanana som rettmessig innehaver av presidentembetet. Han ble gyldig valgt allerede i første valgomgang i midten av desember.

Ravalomanana, som var borgermester i hovedstaden Tananarive, anklagde sittende president Didier Ratsiraka for valgfusk, og han erklærte seg selv som president. Ratsiraka erklærte da unntakstilstand. Allerede før presidentvalget advarte kardinalen mot Ratsiraka, som hadde vært en av hans elever, og allerede i terningspill i ungdommen hadde han stadig vist seg som en dårlig taper.

Biskop Rabeony betegner den høye deltakelsen i valget som enestående. Også valgobservatørene hadde gjort pålitelig arbeid. Etter hans mening har madagasserne bestemt seg for et maktskifte på en demokratisk måte.

Generalsekretæren betegner det franske standpunktet som «uforstand». Frankrike har beskyttet den tidligere presidenten Ratsiraka og ikke innsett at hans valg i 1997 bare kunne skje ved hjelp av valgfusk. Hans regjeringstid etterlater seg et katastrofalt negativt regnskap. Fremfor alt har levestandarden sunket sterkt på øya.

Foran valget advarte Kirken flere ganger mot valgfusk, og etter utbrudd av uroligheter har den kommet med opprop til befolkningen om å bevare roen.

Kathpress 7. mars 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. mars 2002

av Webmaster publisert 12.03.2002, sist endret 12.03.2002 - 22:17