Strid om «fromme» frimerker

Brasilia - KI (KAP) - En «from» frimerkeutgivelse har skapt opphisselse i Brasil. De ansvarlige postmyndighetene i hovedstaden Brasilia opplyser at en ekspertkommisjon har gitt den spanske Opus Dei-grunnleggeren Josemaria Escrivà (1902-75) forrang fremfor den første brasilianske hellige, ordenskvinnen Paulina do Coracao Agonizante de Jesus (1865-1942). Begge skal helligkåres av pave Johannes Paul II senere i år, Moder Paulina den 19. mai og Escrivà den 6. oktober.

En talskvinne for kongregasjonen «Små søstre av Den uplettede unnfangelse» (Irmãzinhas da Imaculada Conceição - CIIC), som ble grunnlagt av Moder Paulina, reagerte i São Paulo med skuffelse på erklæringen. «Dette virker som et ekstremt tilfelle av Machismo», sier visegeneralpriorinne Anna Tomelin. Nå ærer man en mann som stammer fra et sted langt unna og som «ikke har noen ting med den samfunnsmessige realitet i Brasil å gjøre». I stedet hadde man kunnet ære den første kvinne fra Brasil som blir helligkåret.

Deler av den katolske presse i Brasil spekulerer nå om en mulig intervensjon fra den brasilianske bispekonferansen overfor postledelsen til fordel for ordenskvinnen. De små søstrene, som fremfor alt virker i fattigsjelesorgen, teller ifølge egne opplysninger 534 medlemmer. Den salige Paulina ble født som Amabile Wisenteiner i Sør-Tirol, som da var østerriksk, men nå er italiensk, men hun utvandret som barn til Brasil sammen med familien.

Kathpress 26. mars 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
26. mars 2002

av Webmaster publisert 16.04.2002, sist endret 16.04.2002 - 11:13