Erkebispedømmet Boston planlegger dramatiske innsparinger

Vatikanet - KI (KAP/CWN) - På bakgrunn av sex-skandalene i Den katolske kirke i USA planlegger erkebispedømmet Boston massive innsparinger. Budsjettet for 2003 må kuttes med 1/3, sier kansellist David Smith ifølge Washington Post. Sparetiltakene ble vedtatt i november 2001 og skulle opprinnelig fordeles over to år. Nå er det imidlertid nødvendig å spare inn hele summen neste år. Som årsak til tiltakene nevner Smith den allment dårlige økonomiske situasjonen, og de krevde erstatningsutbetalingene til misbruksofre nevnte han bare som en bisak. Flere ansatte i kanselliet mister arbeidet, og støtten til sogn, skoler og sykehus blir redusert.

Mot erkebispedømmet Boston foreligger det rundt 450 sivile klagemål fra mennesker som hevder at de i sin ungdom har blitt seksuelt misbrukt av katolske prester. Smith erklærte kortfattet at rundt 50 millioner dollar står til forføyning for erstatningsutbetalinger.

Samtidig meddeler en talsmann for erkebispedømmet at erkebiskopen av Boston, kardinal Bernhard Law, skriftlig har bedt biskop Gerald Barnes av San Bernardino om unnskyldning for å ha sendt ham en pedofil prest. Law sendte i 1990 presten Paul Shanley, som den gangen ble gransket for flere sannsynlige voldtekter av en ung gutt, til San Bernardino. Han hadde ikke visst om beskyldningene mot Shanley, ellers ville han aldri ha anbefalt ham for prestetjeneste, skriver han i brevet. Fra dokumentene går det imidlertid frem at beskyldningene mot Shanley går tilbake til 1960-tallet.

Kathpress og Catholic World News 28. juni 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
28. juni 2002

av Webmaster publisert 15.07.2002, sist endret 15.07.2002 - 22:50