Grønt lys for nye hellige og salige

Vatikanet - KI (KAP/Zenit/CWN) - Fredag den 20. desember ble det i nærvær av pave Johannes Paul II promulgert en rekke dekreter i Vatikanet som åpner veien for nye salig- og helligkåringer. Det meste av oppmerksomheten har vært rettet mot den kommende saligkåringen av Mor Teresa, men i tillegg åpnes det for seks andre nye salige og syv nye hellige.

En kandidat blir saligkåret etter at det blir godkjent et mirakel som har skjedd på vedkommendes forbønn. Det dreier seg som regel om en medisinsk uforklarlig helbredelse. Når en person er saligkåret, kan han eller hun feires liturgisk i deler av Kirken, som et ordensfellesskap eller et begrenset geografisk område. Hvis det skjer et nytt mirakel på den saliges forbønn, blir vedkommende helligkåret, og kan da feires i hele Verdenskirken.

Det er seks personer som i likhet med Mor Teresa vil bli saligkåret i nærmeste fremtid. Under pavens planlagte besøk i Kroatia neste år vil han saligkåre ordenssøsteren Maria Petkovic av Den korsfestede Jesus (1892-1966), som grunnla ordenen Barmhjertighetens døtre for utdannelse av unge jenter og for omsorg for fattige og syke barn, og den unge legmannen Ivan Merz (1896-1928). Han var en fremtredende filosof og fremmet Katolsk Aksjon i Kroatia. Han var opptatt av den kristne formasjon av ungdommen gjennom et liturgisk liv, eukaristisk andakt og katolsk kultur.

En annen som vil bli saligkåret, er den italienske pateren Giacomo Alberione (1884-1971), den store medieapostelen som grunnla av paulistenes religiøse familie. Den består av Selskapet av St. Paulus (Societas a Sancto Paulo Apostolo - SSP) og fire andre kongregasjoner: «Døtre av St. Paulus» (Pia Società Figlie di San Paolo - FSP), «Disipler av Den guddommelige Mester» (Pie Discepole del Divin Maestro - PDDM), «Søstre av Jesus, Den gode Hyrde» (Suore di Gesù Buon Pastore - SGBP) (Pastorelle) og «Søstre av Maria, apostlenes dronning» samt fire tilknyttede sekularinstitutter: «Presten Jesus», «St. Gabriel erkeengelen», «Maria helligste bebudelse» og «Den hellige Familie» i tillegg til «Foreningen av paulinske medarbeidere». Paulistene er kjent for forlagsvirksomhet og bokhandlere, som Editoriale San Paolo i Italia og for eksempel bokhandelen St. Paul's ved siden av Westminster Cathedral i London.

Saligkåret blir også den belgiske fransiskanerpateren Valentin Paquay OFM (1828-1905). Han utstrålte sin apostoliske glød gjennom sine prekener, i skriftestolen og i sin åndelige veiledning av fransiskanernes tredjeorden. Spanske moder Bonifacia Rodríguez Castro (1837-1905) er en annen fremtidig salig. Hun grunnla kongregasjonen «Tjenere av St. Josef» (Siervas de San José - SSJ) for den sosiale og kristne utvikling av kvinnelige arbeidere, som hun formet gjennom arbeid, etterligning av Den hellige Familie i Nasaret og bønn. Den siste kommende salige er den italienske ordenssøsteren Giulia Salzano (1846-1929), som i sin ungdom viet seg til utdannelse av barn og grunnla kongregasjonen «Kateketsøstre av Det hellige Hjerte» (Suore Catechiste del Sacro Cuore - SCSC) i Casoria.

Det ble også godkjent mirakler på forbønn fra syv salige, som innen kort tid derfor vil bli helligkåret. Blant dem er to store misjonærer fra kongregasjonen verbittene eller «Det guddommelige ords selskap» (Societas Verbi Divini - SVD), som også kalles Steyler Misjonsselskap: De salige Arnold Janssen (1837-1909) fra Tyskland og den salige Josef Freinademetz (1852-1908) fra Sør-Tyrol i Østerrike (nå Italia).

Den salige Arnold Janssen grunnla denne kongregasjonen, og sammen med den salige Helena Stollenwerk og Hendrina Stenmanns grunnla han i 1889 «Misjonsselskapet av Den Hellige Ånds tjenerinner» (Congregatio Missionalis Servarum Spiritus Sancti - SSpS), også kalt Steyler Missionsschwestern, og senere en kontemplativ gren av ordenen, «Den Hellige Ånds tjenerinner av den evige Tilbedelse» (SSpSAP). De kalles Steyler Klausurschwestern eller Tilbedelsessøstrene, men også «De rosa søstrene» etter deres ordensdrakt. Deres oppgave var å «be for verdens store anliggender».

I 1879 var Arnold i stand til å sende de to første misjonærene til Kina, Johann Baptist von Anzer, som senere skulle bli biskop, og Johan Freinademetz, som skulle bli saligkåret sammen med Arnold selv i 1975 av pave Paul VI (1963-78) og som nå sannsynligvis også kommer til å bli helligkåret sammen med ham.

Den italienske salige Daniel Comboni (1831-81) grunnla i 1867 et institutt for Afrika-misjonen (Istituto per le Missioni della Nigrizia), som nå er kjent som prestekongregasjonen Combonianerne (Missionarii Comboniani Cordis Iesu - MCCI). Han ble saligkåret den 17. mars 1996 av pave Johannes Paul II.

Den polske salige Josef Sebastian Pelczar (1842-1924), som var latinsk biskop av Przemysl, grunnla søsterkongregasjonen «Tjenere av Jesu hellige Hjerte» (Sluzebnice Najswietszego Serca Jezusowego Sercanki-Pelczarki - SNSJ). Han ble saligkåret den 2. juni 1991 av pave Johannes Paul II i Rzeszów i Polen.

Den italienske salige Maria de Mattias (1805-66) grunnla kongregasjonen «Tilbedelsessøstrene av Jesu blod» (Suore Adoratrici del Sangue di Cristo - ASC) for religiøs oppdragelse av unge jenter. Hun ble saligkåret den 1. oktober 1950 av pave Pius XII (1939-58).

Den spanske salige Angela Guerrero González (av Korset) (1846-1932), som grunnla kongregasjonen «Søstre av Korsets selskap» (Hermanas de la Compañia de la Cruz de Sevilla). H un ble saligkåret den 5. november 1982 av pave Johannes Paul II da han besøkte Sevilla.

Den italienske salige Virginia Centurione Bracelli (1587-1651) grunnla kongregasjonen «Søstre av Vår Frue på Golgata» (Figlie di Nostra Signora al Monte Calvario - FNSMC). Hun ble saligkåret den 22. september 1985 av pave Johannes Paul II i Genova.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 20. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. desember 2002

av Webmaster publisert 24.12.2002, sist endret 24.12.2002 - 10:59