«Utenriksminister» Tauran advarer USA mot krig med Irak

Vatikanet - KI (KAP) - Vatikanets «utenriksminister», erkebiskop Jean-Louis Tauran, har skarpt kritisert USAs krigstrusler mot Irak. I et intervju med den romerske avisen La Repubblica 23. desember sa Tauran at det ikke må skje at et land i et så sentralt spørsmål griper til våpen alene og uten avtale med FN. Hvis det skjer, vil hele det internasjonale regelsystem bryte sammen, og faren truer for at «jungelens lov» vil herske. Tauran understreket at en «preventiv krig» ikke finnes i FNs charter. Hypotesen om å sette inn atomvåpen i denne sammenhengen betegner Tauran som «uhyrlig».

Erkebiskopen understreker at en slikt amerikansk angrep på Irak kan ha uoverskuelige følger i den arabiske verden. Det kan «utløse et slags anti-kristent og anti-vestlig felttog», erklærer Tauran. Allerede for to måneder siden forklarte han for Washington nødvendigheten av dialog. «Alt må gjøres for å unngå at dette angrepet, som det snakkes stadig mer om, vil finne sted», fremhevet han.

I intervjuet betegnet erkebiskopen Palestina-konflikten som «alle konflikters mor». Der har for tiden en «pervers logikk» overtaket, hvor terrorisme og straffeekspedisjoner hisser hverandre gjensidig opp og ødelegger ethvert fredsforslag. Tauran gjentok Den hellige Stols syn om at folkeretten må følges i Det hellige Land. De okkuperte områdene må forlates og det er nødvendig med «det internasjonale samfunns nærvær i konfliktområdet» samt internasjonale garantier for de hellige steder.

Når det gjelder stillingen til palestinernes president Yassir Arafat sier Tauran at så lenge palestinerne betrakter ham som sin representant, er Arafat for Den hellige Stol den legitime samtalepartneren.

Kathpress 23. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
23. desember 2002

av Webmaster publisert 24.12.2002, sist endret 24.12.2002 - 11:00