Paven nominert til Nobels fredspris

Oslo - KI (KAP/Zenit) - Pave Johannes Paul II er foreslått til Nobels fredspris sammen med 155 andre enkeltpersoner og organisasjoner, opplyser den norske nobelpriskomiteen. Andre kandidater er Frankrikes president Jacques Chirac, den nylig avgåtte tsjekkiske presidenten Václav Havel, fredsaktivisten og sangeren Bono i det irske rockebandet U2, den kubanske opposisjonelle Oswaldo Paya samt den tidligere guvernøren i den amerikanske delstaten Illinois, George Ryan, som vakte stor oppsikt i januar da han opphevet 167 dødsstraffer like før han gikk av.

Paven har i de siste årene stadig vært foreslått som kandidat til den renommerte utmerkelsen. I fjor fremhevet han seg særlig ved å ta initiativet til det internasjonale fredsmøtet i Assisi, og i tillegg har han gjennom tallrike diplomatiske initiativ arbeidet for å bevare freden i Irak-konflikten. Prisvinnerens navn blir offentliggjort av Nobelkomiteen i oktober.

Komitémedlem Gunnar Stålsett, luthersk biskop av Oslo, sa i 2001 at paven ikke ville få noen fredspris på grunn av Kirkens motstand mot kondomer i kampen mot aids. «Den nåværende romersk-katolske teologien er en som fremmer døden heller enn livet», sa Stålsett i august i fjor ifølge Reuters. Men Stålsett er nå ute av komiteen sammen med Gunnar Berge og Hanna Kvanmo, og de tre er erstattet av Kaci Kullmann Five, Ole Danbolt Mjøs og Berge Furre.

Kathpress 19. februar og Zenit 20. februar 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. februar 2003

av Webmaster publisert 24.02.2003, sist endret 24.02.2003 - 21:41