Møte med Paven ble sterk opplevelse også for NTBs reporter

Oslo (KI) - Møtet med Paven ble en minnerik opplevelse også for Norsk Telegrambyrås utsendte medarbeider. Det fremgår av den lange versjonen av NTB-reportasjen fra statsminister Bondeviks audiens hos Pave Johannes Paul II i formiddag.

Her er hele meldingen:

Roma (NTB-Bård Idås): -En sterk opplevelse, sa statsminister Kjell Magne Bondevik etter møtet med pave Johannes Paul II i Roma torsdag.

-Han gjorde et sterkt inntrykk, selv om han var preget av svekket helse, sa Bondevik etter besøket hos den Parkinson-rammede 83-åringen, som snart feirer 25-årsjubileum som sittende pave.

Johannes Paul II skriver seg inn i kirkehistorien som den tredje lengst styrende paven noensinne. Men det har vært mye oppmerksomhet rundt pavens skrantende helse, etter at han under sitt Slovakia-besøk forrige uke måtte avbryte selv korte taler.

Sykdommen har imidlertid ikke stanset ham i å ta imot en rekke besøk.

Torsdag tok han imot statsministeren i sin sommerresidens i vakre Castel Gandolfo utenfor Roma.

-Han er en sterk personlighet, selv om han er svekket. Han har stor moralsk integritet. Han utstråler en ro og verdighet som vel forklarer hans sterke posisjon, sa Bondevik etter det 20 minutter lange møtet i sommerresidensen.

De to diskuterte blant annet kampen mot terrorisme og deres felles motstand mot angrepet på Irak.

-Paven tok selv opp besøket i Norge i 1989, og husket både Tromsø, Trondheim og Oslo godt. Han nevnte også den katolske menigheten i Tromsø, sa Bondevik.

Mot slutten av samtalen deltok også statsministerens kone Bjørg. De to har vært gift i 33 år, og Bondevik understreket viktigheten av familiens posisjon i samfunnet.

-Du har helt rett, du har helt rett, nikket paven og smilte.

Paven avsluttet samtalen med å holde Bondevik med begge hender og gi ham sin velsignelse. Da Bondevik nevnte at han var protestantisk prest, nøyde paven seg med å stadfeste "så du er lutheraner".

-For meg var det viktig å få innpass ved Den hellige stol fordi paven er en stor åndelig og moralsk kraft. Det finnes 1 milliard katolikker i verden, og han har stor innflytelse, sa Bondevik.

Paven tok seg tid til å hilse på store deler av Bondeviks norske reisefølge - og attpåtil en del av pressefolkene - fra sin stol i visittrommet med utsikt mot Roma.

Han ga et fast håndtrykk og hadde et klart blikk, men virket noe redusert.

-Det er en glede, sa han da han trykket NTBs reporters hånd.

Bondevik var ikke i tvil om hva som var høydepunktet etter sitt hektiske todagers Roma-besøk, hvor han blant annet traff Italias statsminister og EU-formann Silvio Berlusconi.

-Berlusconi har jeg truffet før, men jeg har aldri hatt en slik samtale med paven. Det er etter hva jeg vet første gang en norsk statsminister besøker paven, sa Bondevik.

KI / NTB 18. september 2003
18. september 2003

av Webmaster publisert 18.09.2003, sist endret 18.09.2003 - 16:30