Kardinal Etchegaray fordømmer israelernes mur

 Les også:

Jerusalem/Vatikanet - KI (KAP/CNS) - Den franske kuriekardinalen Roger Etchegaray fordømmer byggingen av den omstridte muren mellom Israel og de palestinske territoriene. Kardinalen var i Jerusalem som pavens representant ved bispevigselen av den nye biskopsvikaren for de hebraisktalende katolikkene, Jean-Baptiste Gourion. Kardinal Etchegarays uttalelse ble offentliggjort den 9. november i Jerusalem og publisert i Vatikanets avis L'Osservatore Romano den 11. november.

I erklæringen slår Etchegaray fast at muren uvegerlig skaper en «apartheid-geografi» som i stedet for å hindre vold, heller fremprovoserer ytterligere voldsbruk. Sikkerhetssonen skjærer i stykker de menneskelige samfunnene «med alvorlige følger på de sosiale og økonomiske områdene samt innen utdannelse og helsevesen». For å bekjempe terrorismens røtter, er det nødvendig at «begge folkene lojalt samarbeider i jakten på den samme freden».

Kardinal Etchegaray sier at han under sitt opphold i Det hellige Land har foretatt en kort valfart til Betlehem, og der kunne han personlig se de negative følgene av den permanente «sikkerhetsbarrieren» som Israel mener er nødvendig for å forhindre at terrorister og vanlige palestinere kommer seg ulovlig inn i Israel. Jesu fødeby er praktisk talt omringet av denne muren, som til dels vil ligge langt inne på Vestbredden. Kardinalen slutter seg til protesten fra mange kirkeledere fra forskjellige kirkesamfunn som protesterer mot «et slikt utålelig prosjekt».

Kardinal Etchegaray, som er tidligere leder for Det pavelige råd for rettferdighet og fred, Iustitia et Pax, sier at bispevigselen av Jean-Baptiste Gourion er et tegn fra pave Johannes Paul II til «oppmuntring» for både de hebraisktalende og de arabisktalende katolske fellesskapene i Det hellige Land. Begge gruppene er kalt til å arbeide utrettelig for fred mellom israelere og palestinere.

Kathpress 13. november og CNS 12. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
13. november 2003