Kardinalen ikke presidentkandidat

Kardinal Christian W. Tumi
 Les også:

Yaoundé - KI (KAP) - Erkebiskopen av Douala i den vestafrikanske republikken Kamerun, kardinal Christian W. Tumi, har avvist alle spekulasjoner om at han vil være kandidat ved presidentvalget i oktober. Kardinalen understreker i et radiointervju at han aldri vil delta i noe slags politisk valg i landet. Den som hevder noe annet, kan ikke kjenne ham særlig godt, sier Tumi.

Flere ledere for den sterkt splittede opposisjonen har betegnet kardinal Tumi som den beste motkandidaten mot president Paul Biya, som nå har regjert i 21 år. Den 73-årige kardinalen er kjent for sin direkte tale når det gjelder presidentens embetsførsel.

Tumi selv erklærte sist oktober i det katolske månedstidsskriftet L'Effort at han kunne stille som kandidat dersom han ville. Nå gjør han det klart at han som prest ikke står til disposisjon for et politisk embete. Etter gjeldende kirkerett har katolske prester strengt forbud mot å overta offentlige embeter for «deltakelse i utøvelsen av verdslig makt». Imidlertid kan de få dispensasjon av paven til å delta i politiske partier for et begrenset tidsrom «for å beskytte Kirkens rettigheter eller fremme det allmenne vel».

Ved overgangen fra diktaturer til demokratiske regimer i flere franskspråklige land i Afrika i de siste årene har formennene i de enkelte landenes bispekonferanser innehatt høye politiske funksjoner for en tidsbegrenset periode.

Kathpress 7. januar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. januar 2004

av Webmaster publisert 14.01.2004, sist endret 14.01.2004 - 10:36