Økumenisk feiring av den hellige John Fisher i Tower

Den hellige kardinal John Fisher

London - KI (KAP/Zenit/Catholic Herald) - I Tower of London er det avduket en minnetavle for en av de første katolske martyrene under den engelske reformasjonen, den hellige John Fisher (1469-1535). Han var biskop av Rochester da han ble arrestert fordi han nektet å avlegge en ed som sa at kong Henrik VIII (1509-47) var overhode for Kirken i England. Etter 14 måneder i fengsel ble Fisher, som i mellomtiden var utnevnt til kardinal, henrettet. På minnetavlen betegnes John Fisher som «biskop, kardinal, martyr og helgen».

Minnetavlen ble avduket mandag under en liturgi som markerte starten på årets bønneuke for kristen enhet. Den foregikk i det kongelige kapellet St. Peter ad Vincula i Tower, hvor både John Fisher og hans medmartyr Thomas More ligger gravlagt. Formannen for den katolske bispekonferansen i England og Wales, kardinal Cormac Murphy-O'Connor, deltok i seremonien i kapellets krypt som representant for Den katolske kirke. Fra Den anglikanske kirke deltok Londons biskop Richard Chartres og biskop Michael Nazir-Ali av Rochester.

John Fishers hode ble utstilt på London Bridge etter henrettelsen og etter to uker kastet i Themsen for å gi plass for Thomas Mores hode. Fishers hodeløse legeme har siden vært gravlagt i en umerket grav sammen med likene av hundrevis av andre henrettede fanger i krypten i St. Peter ad Vincula. John Fisher og Thomas More ble helligkåret i 1935.

Thomas More ble æret med en byste og en plakett i krypten i 1970. Den gangen var det første gang at en katolsk kardinal ble mottatt i St. Peter ad Vincula. Det andre besøket kom altså 34 år senere.

Kathpress 23. januar, Zenit 21. januar og Catholic Herald 22. januar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
23. januar 2004

av Webmaster publisert 26.01.2004, sist endret 26.01.2004 - 09:28