Katolsk kirke angrepet; biskop anklager marinen

 Se også:

På lørdag 17. juni ble en menighetskirke i Pesalai, Sri Lanka, skadet av granater. Kirken var full av sivile som søkte tilflukt fra voldshandlinger i området. En kvinne ble drept. Det militære har anklaget de tamilske tigrene, men biskopen og lokale katolikker påstår at det er marinesoldater som "ramponerer området".

En 70 år gammel kvinne ble drept, og mer enn 40 skadet da Vår Frue av Seieren kirke i Pesalai i Mannar ble angrepet av soldater. Det ble kastet en eller flere granater inn i kirken.

Talsmenn for hæren beskylder de tamilske tigrene (LTTE) for angrepet på den tamilske landsbyen, men biskopen av Mannar, Rayappu Joseph, sier at det ikke var noen LTTE-styrker nærværende da marinesoldater "gikk amok i Pesalai".

En prest fra bispedømmet sa til AsiaNews: "Det jeg har hørt fra troverdige kilder, er at granaten ble kastet inn i kirken av en marinesoldat."

Tidligere samme morgen brøt det ut sjøkamp i nærheten av Pesalai mellom marinen og LTTE. 30 soldater er døde, ifølge rapportene. Presten sa: "Kampen ble utkjempet på sjøen, men de som flyktet ble angrepet i kirken. Kirken ligger nær sjøen, men ikke ved stranden."

Angrepet på kirken ser ut til å være en del av annen ødeleggelse gjort av marinesoldater i Pesalai og omegn. Fire fiskere ble skutt gjennom munnen og drep på stranden, fiskernes bosted og båter ble ødelagt i ødeleggelsene.

I den senere tid har befolkningen i Pesalai og interne flyktinger søkt tilflukt i menighetskirken, særlig om natten, på grunn av den økende volden. 15. juni skjøt politiet granater på en tett befolket landsby som svar på et angrep på Pesalai politistasjon. LTTE er mistenkt for angrepet på politistasjonen.

Et av husene som ble truffet av granater, tilhørte familien til p. Jeyabalan Croos, en prest i bispedømmet Mannar. Han sa til AsiaNews: "En granat landet i kjøkkenet til min familie. Alle ble svært redde og dro til kirken for å tilbringe natten der. Hvorfor blir uskyldige mennesker ofre for noen militantes grusomheter?"

P. Croos er sogneprest i Illupaikulam i Vavuniya-distriktet, som grenser til Anuradhapura- distriktet, der 64 singalesere ble drept 15. juni i en av de mest dødbringende angrepene siden fredsavtalen ble signert i 2002. LTTE er blitt beskyldt for dette angrepet, men benekter skyld.

P. Croos sier: "Min menighet er nær singalesiske landsbyer. Til og med her tør ikke folk å være hjemme om natten. De er redd for hevn-handlinger fra landsbybeboere i nærheten. Så nesten alle i landsbyen kommer for å sove i kirken."

Den økende volden i løpet av helgen har satt fart på frykten for en full krig. Innen tirsdag må LTTE gi de norske fredsmeglerne beskjed om de vil forplikte seg til å jobbe videre med fredsprosessen. Uansett hvordan beskjeden vil lyde, så er det ikke mange som har mye håp. P. Croos legger til: "Jeg er redd krigen vil starte før forventet. Gud, redd oss!"

AsiaNews (20. juni 2006)

av Webmaster publisert 20.06.2006, sist endret 20.06.2006 - 17:08