Kardinal Cheong: Krisen kan løses fredelig

Kardinal Nicholas Cheong Jin-suk

 Se også:

Kardinal Nicholas Cheong Jin-suk, erkebiskop av Seoul og apostolisk administrator for Pyongyang, kommenterete fredag situasjonen på den koreanske halvøya etter atomprøven i Nord-Korea med følgende ord overfor nyhetsbyrået AsiaNews : "Prøven var varslet, men foreløpig er det ingen sikker bekreftelse. I en slik situasjon kan Kirken i Korea ikke gjøre annet enn å vente tålmodig. Senere treffer vi beslutning om humanitær hjelp til befolkningen i nord."

Kardinalen avsluttet fredag rådslagningene i det koreanske bispemøtet og sa at biskopene måtte gjøre sitt ytterste for å bringe dialogen mellom de to statene videre, og oppmuntre befolkningen til ro og tålmodighet. Løsningen på denne krisen må finnes på en fredfull måte, og derfor har vi ennå ikke truffet noen beslutninger, sa erkebiskopen. Først må vi få full forståelse av hva som virkelig er skjedd, og så fortsette med forsiktighet, la han til.

Også når det gjelder hjelpeprosjektet som Caritas og erkebispedømmet Seoul samarbeider om i Nord-Korea, sa erkebiskopen at de avveneter situasjonen. Men han oppfordret de troende til å be så mye som mulig. Formannen for Caritas i Sør-Korea og biskop av Daejon, mgr. Lazarus Yu Heung-sik, sa at det er uaktuelt å stoppe det humanitære hjelpearbeidet fordi "Kirken og Paven lærer oss at en av våre viktigste oppgaver og plikter er å hjelpe fattige, syke og de som lider." Biskopen leder det som siden juni i år har vært den offisielle kanal for humanitær hjelp til befolkningen i Nord-Korea i regi av Caritas Internationalis.

Biskop Yu Heung-sik sier til Asia News at "dette er en meget kritisk tid. For min del vil jeg understreke at denne kjernevåpenprøven ikke må stoppe hjelpen. Som pave Benedikt XVI sier i encyklikaen Deus Caritas Est: Vår plikt er å hjelpe de fattige, de syke og de som lider." Biskopen fortsatte med å opplyse at på tross av den oppståtte krisen, har Caritas hatt flere kontaker med Nord-Korea. Direktøren for Caritas i Sør-Korea, fr. Paul Jeremiah Hwang Yong-yeon, har besøkt Nord-Korea i spissen for en delegasjon på seks personer for å vurdere hvordan hjelpen best kan komme frem til befolkningen i nord. "Jeg møtte ham i morges, og han fortalte at de ble mottatt med åpne armer. Vårt engasjement ble også anerkjent i nord," sa mgr. Yu fredag formiddag. Han la til at Caritas Internationalis skal ha et møte i Roma denne uken for å avgjøre hvordan hjelpen til Nord-Korea skal organiseres.

Biskopen avsluttet med å si at "Kirkens og de troendes budskap må denne gang legges direkte fram for Herren. Hver dag spør jeg meg selv hvordan jeg kan hjelpe et av de mest lidende folk i verden. Jeg var der i slutten av mai, og kjenner situasjonen meget godt. De lider virkelig altfor mye. La oss be om en slutt på deres lidelser, og gjøre det som er mulig for å hjelpe dem."

AsiaNews (16. oktober 2006)

av Webmaster publisert 16.10.2006, sist endret 16.10.2006 - 10:49