Forbudt å feire jul i Son La

 Se også:

I byen Son La, rundt 300 kilometer nord-øst for Hanoi, Vietnam, ble katolikker nok en gang forhindret fra en felles liturgisk feiring av julen. De lokale myndighetene innførte sågar portforbud julenatt, for å forhindre at de troende møttes i private hjem. Denne situasjonen har vedvart siden 2004, da biskopen av Hung Hoa, msgr. Anthony Vu Huy Chuong, søkte de lokale myndigheter om tillatelse til å feire messe to ganger i året, nemlig til påske og jul. Daværende leder av Vietnamesisk Fedrelandsfront, Nguyen The Thao, avslo forespørselen med den følgende begrunnelse: "Siden det ikke er troende i Son La, er det ikke behov for [religiøse] seremonier."

Thaos uttalelse er ikke kun en et stygt eksempel på krenkelse av trosfriheten i Vietnam, men også en skamløs løgn. Det bor rundt 3000 katolikker i byen, bestående av 40 etninske grupper. Kirken har faktisk fra så lang tilbake som 1985 registrert minst 700 katolske familier. Siden den tid, og til tross for Kirkens bestrebelser, må katolikker som ønsker å feire messen foreta en strabasiøs reise til de omkringliggende provinser. Forespørselen om tillatelse til å feire messe til jul og påske ble offisielt avslått i mai 2006. Til tross for manglende offisiell tillatelse, møtes de troende i hemmelighet, blant annet i private kjellere eller i butikker.

Prestene behandles ikke bedre. De setter egen sikkerhet og verdighet i fare og utsettes for trakassering fra myndighetene. Lokalbefolkningen minnes fremdeles hva som skjedde da p. Joseph Nguyen Trung Thoai i fjor forsøkte å feire julemesse. Politiet avslørte ham og tok ham i forvaring, mens de gjorde sitt ytterste for å forhindre at de troende fikk feiret Jesu fødsel. Selv mens p. Joseph satt fengslet, stilte de troende opp for ham. De stilte seg utenfor fengselet og krevde løslatelse. Selv om julefeiringen derved ble ødelagt, var julens ånd levende blant de troende, som sammen opplevde Jesu kjærlighet.

Siden han ble leder for kommunistpartiet i provinsen, har Thao Xuan Sung og nestleder Hoang Chi Thuc forvandlet Son La til en kinesisklignende provins, styrt i henhold til stalinistisk-maoistiske prinsipper. Slik har dette blitt en av Vietmans verste provinser, med tanke på trosfriheten. Under Sungs styre blir all religiøs aktivitet strengt overvåket, og de troende utsettes for forfølgelse. Katolikker har sågar forbud mot å samles i egne hjem for bønnemøter.

Mange hadde håp om at forholdene ville forbedres i 2007, da biskop Anthony Vu Huy Chuong fikk uventet besøk av en representant for EU. Delegaten hadde også besøkt landets president, som forsikret om at "problemet ville få en snarlig løsning". Tilsvarende opplevde p. Thoai samme år at en høyt rangert offiser fra det sentrale sikkerhetbyrået fortalte ham: "Du kan utføre de oppgaver du måtte ønske, ting har endret seg siden 2005 og selv siden 2006."

Det er imidlertid i dag ingen tegn til at regjeringen har fulgt opp eller vil følge opp sine løfter.

AsiaNews (31. desember 2008)

av Webmaster publisert 31.12.2008, sist endret 31.12.2008 - 12:30