Tidligere leder av undersøkelseskommisjon kan ha utløst politirazzia

 Se også:

Etter forrige ukes dramatiske politirazzia av erkebispegården i Mechelen-Brussel og andre kirkelige eiendommer, hevder den tidligere lederen av en kirkelig undersøkelseskommisjon for misbrukssaker at hun kan være årsaken til razziaen. Dette melder CNA.

Godelieve Halsberghe skal ha fått en anonym telefon som ba henne om å "passe seg" og samtidig sikre alle kirkelige dokumenter fra hennes tid som leder av den kirkelige undersøkelseskommisjon i perioden 2001-2008.

Til den flamske avisen Het Nieuwesblad forteller Halsberghe at hun kontaktet politiet etter den anonyme telefonsamtalen.

- Jeg mottok nylig en ubehagelig samtale vedrørende disse dokumentene. Han spurte om jeg hadde behandlet disse dokumentene. Dette bekreftet jeg. Han ba meg så om å være på vakt, ikke bare ovenfor dokumentene, men også meg selv, sier Halsberghe.

Avisen spør også om Halsberghe kan ha hatt en finger med i spillet når det gjelder politiets drastiske beslutning om å bore hull i gravkamrene til 2 kardinaler i jakten på dokumenter.

- Jeg har hørt om noe fra tidligere tider, men ikke spør meg om eksakte steder. Jeg vet ikke om krypten ble nevnt spesielt, sier Halsberghe, som angivelig skal ha trukket seg fra undersøkelseskommisjonen i 2008 grunnet det hun følte var manglende samarbeidsvillighet fra flere biskoper.

Sensitive opplysninger

Ap melder i dag at et av ofrene, en 63 år gammel sosiolog, har levert en formell klage til politiet. Den belgiske mannen sier at han fortalte sin historie til den kirkelige undersøkelseskommisjonen med den betingelse at den ikke ble videreformidlet til politiet.

- Etter alle disse årene fortalte jeg min historie til undersøkelseskommisjonen, sier den belgiske mannen. Han understreker samtidig at han nå står frem i media fordi han er bekymret for alle de som har fått sensitive personopplysninger konfiskert.

Den belgiske utenriksministeren Steven Vanackere har forsvart politiets fremgangsmåter, i en sak som har ført til diplomatisk hodebry mellom belgiske myndigheter og Den hellige stol.

Pave Benedikt tok i dag imot den belgiske primas, erkebiskop Andre-Joseph Leonard av Mechelen-Brussel, i en privataudiens. Detaljer fra møtet er ennå ikke kjent.

Les mer:

Belgium a 'perfect storm' on sex abuse crisis (John Allen/NCR)

Gunning for Godfried? Belgian abuse probe asks what Danneels knew (Reuters FaithWorld)

AP, CNA; Andreas Dingstad (30. juni 2010)

av Webmaster publisert 30.06.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59