Beordrer alle bilder av fr. Maciel fjernet

Et offisielt bilde fra Kristi Legionærer av grunnleggeren fr. Marcial Maciel Degollado (Foto: CNS)

 Se også:

Kristi Legionærer har, sammen med en apostolisk delegat som skal føre tilsyn med ordenen, vedtatt et forbud mot opphenging av bilder av dets grunnlegger på alle sine institusjoner. Dette ble klart i et dekret datert den 6. desember, som forbyr fotografier av Fr. Maciel "alene eller sammen med Den hellige far" overalt i legionærenes og legmannsbevegelsen Regnum Christis lokaler.

Vatikanet har igangsatt en "dyptgripende reevaluering" av den skandalerammede kongregasjonen, etter det ble kjent at dets grunnlegger p. Marcial Maciel var skyldig i seksuelt misbruk av seminarister samt grove økonomiske misligheter. Han skal også i hemmelighet ha vært far til minst to barn.

Etter at den apostoliske visitas til ordenen ble avsluttet tidligere i år, ble den italienske kardinal Velasio de Paolis utnevnt som apostolisk delegat for å føre tilsyn med Legionærene. I tillegg er det nedsatt en kommisjon som reviderer Kristi Legionærers konstitusjoner.

Andre dyptgripende reformer i ordenens forhold til Maciel, i henhold til dekretet:

- tiltaleformen "Vår Far" skal bort

- ingen feiring/markering av Maciels bursdager

- ingen fremvisning eller salg av skriftlige overleveringer

- i Cotija de la Paz, Mexico, hvor Maciel ligger begravet, skal det bygges et senter for "soning og bot"

Spørsmålet nå er om reform av Legionærene i det hele tatt er mulig så lenge det fremdeles sitter Maciel-lojale representanter i lederskapet. Kongregasjonen kom tidligere i år med en pressemelding som hevdet at ingen av dets lederskap visste om Maciels dobbeltliv, en påstand som sakte men sikkert mister troverdighet. Legionærene har pr. i dag 800 prester, 2600 seminarister, 15 universiteter, 50 ulike utdanningsinstitusjoner og 176 grunn- og videregående skoler i 22 forskjellige land.

Sakte men sikkert

Vaticanista Sandro Magister skriver 16. desember at de Paolis på typisk "kurie-vis" går svært sakte frem i arbeidet med reformene, men at han allikevel har et klart mål for øyet, samt full støtte fra pave Benedikt - som omtalte Maciel som "en falsk profet" i den ferske intervjuboken med den tyske journalisten Peter Seewald. I følge Magister finnes det en økende misnøye blant Legionærenes medlemmer, grunnet manglende resultater - med den hovedinnvending at flere av Maciels nærmeste krets fremdeles sitter i lederposisjoner. Disse sitter allikevel svært utrygt, skriver Magister, som spår at hoder vil rulle innen et par måneder.

Utdypende lesning:

Legion adopts new norms regarding founder (Zenit)

With Maciel Buried, His Centurions' Fires Are Burning Out (Sandro Magister/Chiesa)

Provisions Regarding the Founder of the Legion of Christ (Kristi Legionærer/Offisielt nettsted)

The Legionaries of Christ are being rebranded: but Fr Maciel is still to be their private ideal (William Oddie/Catholic Herald)

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (16. desember 2010)

av Webmaster publisert 16.12.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59