Jordansk prins ber kristne om ikke å emigrere

null
Ber kristne om å bli værende:
Prins Hassan bin Talal, her i Berlin 2006.
(Foto: Wikipedia)

Et ledende medlem av den jordanske kongefamilien appellerer til kristne om å bli værende i sine hjemland.

Arabiske kristne "er arabere og pionerene innen tenkning og arabisk fornyelse", sa prins Hassan bin Talal, onkelen til kong Abdullah II, da han talte til en interreligiøs konferanse i Jordan forrige uke.

Prins Hassan er, i likhet med prins Ghazi Ibn Talal, aktiv innen interreligiøs dialog. Ghazi var forøvrig tilstede i Assisi ved pavens møte for fred i oktober 2011. 

I følge Hassan er den kristne emigreringen fra regionen skadelig både for kristne og muslimer, og han oppfordret muslimske ledere til nytenkning av politikken overfor de kristne trossamfunnene i området.

Konferansen ble arrangert av det Jordanske kongelige institutt for interreligiøse studier, den syrisk-ortodokse erkebiskopen av Aleppo og Mennonittenes sentralkomite.

Både biskoper, legfolk, akademikere og muslimer hadde tatt turen fra Jordan, Syria, Libanon, Palestina, Irak, Egypt, Sudan og Iran for å delta.

Et av de konkrete forslagene fra konferansen var utarbeidelsen av et "arabisk sosialt charter" for beskyttelse av minoriteter i den arabiske verden, samt et regionalt observatorium for overvåkning av religionsfriheten i Midtøsten.

– Forutsetningen for å bli værende er å bli anerkjent som ekte borgere i statsforfatningene, og å inneha de samme rettigheter og muligheter som andre statsborgere, sier islam-eksperten Samir Khalil Samir S.J.

Den egyptisk-fødte jesuitten understreker behovet for konkrete tiltak mot emigrasjonstrenden.

–Vi behøver en forandring i konstitusjoner, lover og praksis, sa han.

Lytt til Vatikanradioens intervju med fr. Samir, hvor han snakker om bakgrunnen for konferansen, status for Den arabiske våren, kristnes situasjon m.m.