Tyrkia: Kirken ber om tilbakelevering av konfiskert eiendom

Den katolske kirken i Tyrkia ber om å få tilbakelevert over 200 eiendommer som ble konfiskert av myndighetene. Inkluderer skoler, barnehjem, kirker, kirkegårder og sykehus.

Det er på bakgrunn av en avtale mellom Det ottomanske riket og Frankrike fra 1913 at erkebiskop Ruggero Franceschini O.F.M.Cap av Izmir nå ber om at eiendommene returneres, skriver nyhetsbyrået Ansa.

Franceschini, som også er formann i Den tyrkiske bispekonferansen, har fremsatt kravet til en parlamentsopprettet forsoningskommisjon. Kommisjonen er et resultat av tyrkernes pågående konstitusjonelle reformer, hvor myndighetene åpner for å behandle forespørsler om tilbakelevering av eiendommer fra ikke-muslimske minoriteter.

Tidligere denne måneden ble det kjent at den tyrkiske staten leverte tilbake seks kirkegårder tilhørende greske, armenske og jødiske trossamfunn. Tyrkia anerkjenner kun fire trossamfunn som juridiske entiteter: sunni-islam, den gresk-ortodokse kirke, den armenske apostoliske kirke og jødedom. Andre trossamfunn, som den katolske og protestantiske, tolereres allikevel i praksis, dog med sterke restriksjoner.